Eleccions municipals 2023
Urna electoral
Foto: Urna electoral | Joaquin Corchero / Europa Press
Eleccions municipals

Vot en blanc, vot nul i abstenció: a qui beneficia cada un?

Actualitzat: Dimarts, 9 de maig de 2023. 11:49
Temps de lectura: 2 minuts
Urna electoral
Foto: Urna electoral | Joaquin Corchero / Europa Press

Votar a unes eleccions no és obligatori, però tampoc és obligatori haver de votar a cap formació política encara que dipositis un sobre dins l'urna. Tens tres alternatives per fer-ho: el vot en blanc, el vot nul i l'abstenció.

Al detall: Les persones que no vulguin emetre vot partidari en aquestes eleccions municipals 2023 a Catalunya, poden escollir entre aquestes alternatives. A qui beneficia cadascuna?

Vot en blanc: a qui beneficia?

Com funciona: Per fer-ho només cal posar un sobre buit a l'urna sense cap papereta ni res dins. No t'amoïnis perquè aquest vot no comptarà en cap llista electoral, però, en canvi, sí que sumen i delimiten el mínim per obtenir representació.

  • Perjudica les formacions més petites, ja que puja el mínim per entrar en representació. A més, s'interpreta com un vot protesta contra els partits, encara que usant l'expressió democràtica d'anar a les urnes.
  • A la pràctica, però, el vot en blanc afecta poc als resultats. Primer de tot, en la majoria d'eleccions el vot en blanc és residual. D'altra banda, en tenir 4 circumscripcions diferents, a cada una afecta d'una manera diferent. 

Vot nul: a qui beneficia?

Com funciona: Per fer-ho cal introduir dins de l'urna o el sobre una papereta diferent de l'oficial, alterada, trencada o modificada. També que hi posis més d'una papereta diferent. Si són les dues iguals es compta computa com un sol vot vàlid.

  • Se sol atribuir a un vot protesta per decisió pròpia contra el sistema electoral o els partits. Aquests no són comptabilitzats i no afecten els resultats. Tenen el mateix valor que una abstenció: cap.

Abstenció: a qui beneficia?

Com funciona: Per fer-ho cal no anar a votar i per conseqüència no introduir cap vot dins l'urna. Es llegeix com un fracàs del sistema de partits que no han estat capaços de motivar l'electoral

  • No se suma a cap llista ni afecta els resultats. En l'únic que influeix és en els índexs de participació i, per tant, els partits minoritaris necessiten menys representació per passar la barrera electoral.