Eleccions generals 2023
Imatges electorals dels diferents candidats del 23-J
Foto: Imatges electorals dels diferents candidats del 23-J | Principal
Eleccions generals

Els cartells i els lemes dels partits a les eleccions del 23-J: què diuen?

Temps de lectura: 5 minuts
Imatges electorals dels diferents candidats del 23-J
Foto: Imatges electorals dels diferents candidats del 23-J | Principal

Els partits polítics es troben en plena campanya electoral. Els candidats de les formacions polítiques demanen el vot per les pròximes eleccions que se celebraran el pròxim 23 de juliol. Quins són els cartells i lemes de cada partit? 

Per què és important? Aquest passat dijous 6 de juliol a mitjanit ha començat la campanya electoral de les eleccions generals de 23-J. Uns comicis marcats clarament per la polarització entre els blocs de l'esquerra i la dreta. Els sondejos pronostiquen un empat entre els dos costats de l'arc polític espanyol. 

PSOE 

Els socialistes han optat per una foto informal del seu candidat a la presidència d'Espanya, Pedro Sánchez. En el cartell electoral, es pot veure al socialista en un acte amb persones de fonts. El candidat del PSOE no mira a càmera, no és una fotografia posada, i somriu mentre es fa una foto selfie amb un grup de persones. 

En detall: Els socialistes han escollit el lema electoral "Adelante. España avanza". Un eslògan que han traduït a diferents idiomes oficials com el català o el basc. En el cartell no apareix el nom del candidat socialista. 

  • L'objectiu del PSOE durant la campanya electoral és fer valer la gestió de l'últim mandat del govern espanyol i convèncer a l'esquerra que els socialistes són els únics que poden aturar un executiu format per PP i Vox. 

PP

Els populars acostumen a ser sempre més conservadors i tradicionals amb els cartells dels seus candidats. En aquesta ocasió, el candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, apareix en un cartell tradicional ocupant la major part de la imatge. Amb camisa blanca, el líder popular mira directament a càmera en una foto feta en un estudi. 

En detall: Els populars han triat "Es el momento" com a lema per la campanya electoral. A diferència del socialista, en el cartell dels populars sí que apareix el cognom del seu candidat. 

  • L'objectiu del PP és criticar la feina feta per l'executiu de Sánchez feta durant els últims quatre anys i fer èmfasi en el conegut terme "Sanchismo". 

Vox 

L'extrema dreta opta per un cartell senzill i directe. El seu candidat apareix en el centre del cartell sense mirar a càmera, de perfil. Va vestit amb roba informal. El fons escollit per Vox és el color identificatiu del partit. 

En detall: "Lo que importa" és el lema escollit per l'extrema dreta en aquesta campanya electoral. El partit tampoc ha volgut mostrar el nom del seu candidat en el cartell però sí el del partit i la bandera d'Espanya. 

  • Vox té l'objectiu de recuperar la tercera força dins del Congrés i poder ser decisiu per un futurible govern amb el PP. 

Sumar 

La formació liderada per la candidata de Yolanda Díaz ha optat per un cartell fresc i informal. En ell, apareix la candidata de Sumar a l'aire lliure, en una posició de pensar i somrient. Díaz va vestida amb una brusa blanca. El partit també ha creat un cartell per penjar als fanals on la foto de Díaz és feta en un estudi i amb una posició menys natural. 

En detall: Sumar ha escollit "Es pot ti" com a lema de campanya electoral. El partit d'esquerres sí que ha optat per posar en el cartell el nom de la seva candidata. 

  • L'objectiu de Sumar és agrupar el vot de l'esquerra i aconseguir superar a Vox en nombre de diputats i diputades i així tenir més força en un futurible pacte amb el PSOE. 

ERC 

Els republicans han optat per dos cartells diferents: un amb el seu candidat, Gabriel Rufián, i un altre amb la número dos de la candidatura, Teresa Jordà. Els cartells apareixen en una foto d'estudi formal, sèrie i amb una postura natural. Els colors del partit, el groc i el negre són molt presents en el cartell i darrere de les fotos apareixen les paraules "Independència" o "Democràcia". 

En detall: ERC ha triat "Defensa Catalunya!" com a lema de campanya electoral. Els republicans presenten aquest lema que demana aplegar vots per protegir Catalunya davant l'auge de l'extrema dreta, que vol retallar drets i llibertats dels catalans.

  • Els republicans tenen l'objectiu de mantenir representació dins de la cambra espanyola per seguir lluitant pels drets dels catalans. 

Junts 

Els postconvergents presenten a la seva candidata, Míriam Nogueras, amb tres cartells diferents. Tots amb el mateix estil, en dos d'ells apareix la candidata amb una fotografia de tot el cos. Uns cartells que recorden l'estètica de la campanya electoral de Xavier Trias a Barcelona. Junts aposta pel blanc de fons i fotos d'estudi de Nogueras. 

En detall: Junts aposta per un lema fort i de reivindicació: "Ja n'hi ha prou. Tens l'oportunitat de canviar-ho tot". Un missatge directe i clar per interpel·lar el seu votant i el possible votant independentista. 

  • Junts vol aconseguir ser la força independentista amb més vots a Catalunya i mantenir-se com a grup polític dins del Congrés dels Diputats. 

CUP 

Com és de costum, la CUP no utilitza la imatge dels seus candidats en els cartells electorals. Per la campanya electoral d'aquest 23-J la CUP ha optat per un lema potent que ocupa la majoria de la imatge del cartell: "Plantem cara". El text està en lletres vermelles sobre una fotografia en blanc i negre d'un torer envestit per un toro. 

En detall: Després dels mals resultats en les eleccions municipals, els anticapitalistes volen recuperar força i mantenir representació dins del Congrés de Diputats.