Eleccions generals 2023
Santiago Abascal, Yolanda Díaz i Pedro Sánchez a RTVE
Foto: Santiago Abascal, Yolanda Díaz i Pedro Sánchez a RTVE | EFE
Eleccions generals

Així van ser els minuts d'or dels tres candidats del debat de RTVE

Temps de lectura: 3 minuts
Santiago Abascal, Yolanda Díaz i Pedro Sánchez a RTVE
Foto: Santiago Abascal, Yolanda Díaz i Pedro Sánchez a RTVE | EFE

Tres dels principals candidats a la presidència del govern espanyol per a les eleccions generals de 23-J van participar en el debat organitzat per la radiotelevisió pública espanyola. Així van demanar el vot per la seva formació els tres participants. 

Per què és important? El candidat del PSOE, Pedro Sánchez; la candidata de Sumar, Yolanda Díaz; i el candidat de l'extrema dreta Vox, Santiago Abascal, han participat aquest passat dimecres en un debat a tres organitzat i emès per RTVE. 

  • El candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, va declinar la invitació a participar en el debat en considerar que la televisió pública espanyola no era "neutral". 

Què van dir? Com en la majoria de debats d'aquest calibre, els participants tenen l'oportunitat de demanar el vot a la ciutadania de manera directa i mirant a càmera. 

  • El minut d'or és una de les parts més esperades dels debats i és quan els participants en el debat apel·len directament als electors per demanar el vot. 

El minut d'or de Pedro Sánchez 

  • L'actual president del govern espanyol ha començat el seu minut d'or explicant les raons perquè va demanar el vot fa quatre anys: "Fa quatre anys li vaig demanar el seu vot per dignificar les pensions, i ho vam fer. Ara demano la seva confiança per blindar les pensions del futur". 
  • "Aquesta nit els hi demano el vot perquè guanyin les dones i perdi els masclistes, els hi demano el vot perquè guanyi la ciència i perdi el negacionisme, perquè guanyi la cultura i perdi la censura, perquè guanyi la convivència i perdi l'odi". 

El minut d'or de Yolanda Díaz 

  • La vicepresidenta del govern ha començat el seu discurs atacant la ultradreta: "Sé que hi ha moltes persones que esteu preocupades, però Espanya és molt millor que ells, i no tornarem al passat".
  • "Per mirar el futur, et necessitem a tu; per seguir apujant el salari i reduir la jornada, et necessitem a tu", i un seguit de propostes i valors que defineixen la formació de Díaz. 

  • "Per poder estimar sense por, et necessitem a tu; per tenir cultura sense censura, et necessitem a tu; és per tu". 

El minut d'or de Santiago Abascal 

  • El líder de Vox ha aprofitat el seu minut final per atacar els seus dos rivals: "Hem vist excuses, insults i mentides d'un govern que vol ocultar la realitat: que som més pobres, menys lliures i que estem més dividits". 
  • "Com molts de vostès, jo vull posar fi a aquest govern. Però no n'hi ha prou amb fer fora Pedro Sánchez, s'han de derogar totes les polítiques que ens han portat fins aquí". 

  • "Només Vox s'atreveix al canvi de rumb necessari per protegir l'economia, les nostres famílies, les fronteres, per defensar la nostra indústria, el nostre camp i la llibertat".