Eleccions generals 2023
La cap de llista de Junts al Congrés, Míriam Nogueras
Foto: La cap de llista de Junts al Congrés, Míriam Nogueras | EFE/Alejandro García
Eleccions generals

L'independentisme torna a presentar-se dividit i enfrontat a les urnes

Temps de lectura: 3 minuts
La cap de llista de Junts al Congrés, Míriam Nogueras
Foto: La cap de llista de Junts al Congrés, Míriam Nogueras | EFE/Alejandro García

L'independentisme torna a presentar-se dividit i enfrontat a les urnes per aquestes eleccions generals. ERC, Junts i CUP no han aconseguit teixir cap proposta ni objectiu compartit per anar de bracet al Congrés dels Diputats.

Context: Inicialment, quan es van convocar les eleccions, Esquerra i Junts van fer gestos en favor de presentar-se units o compartint programes, totalment o parcialment. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va parlar de "front democràtic", els juntaires apostaven per "una llista unitària". Però, cap proposta ha arribat a bon port.

D'altra banda: Els independentistes més 'bel·ligerants', activistes i simpatitzants de l'ANC han fet campanya activa per l'abstenció. Aquest moviment ha desgastat encara més els partits, que han centrat la seva estratègia també en convèncer als catalans perquè vagin a votar.

Què vol cadascun? Els més clars en les seves intencions són els d'Esquerra. Els republicans han deixat clar per boca del seu portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, que el vot a ERC va destinat a una "majoria d'esquerres que defensi els interessos de Catalunya". És a dir, els republicans tractaran d'unir forces amb Sumar, Bildu i BNG, per bastir una majoria alternativa a PP-Vox i investir Pedro Sánchez intentant collar-lo amb el finançament fiscal, avançar en el diàleg i el traspàs de Rodalies.

  • Junts també és meridianament clar: "No regalarem els vots a cap president espanyol". Partint d'aquesta base, la cap de files, Míriam Nogueras, ha plantejat condicionar la investidura del pròxim president espanyol amb l'exigència d'un nou referèndum. En canvi, aquesta proposta ha estat declinada per ERC i aquest rebuig ha creat diferències visibles entre els dos grans partits independentistes i una sèrie de retrets públics.
  • Finalment, la CUP es presenta per "plantar cara al feixisme" de Vox, que vaticinen que guanyarà les eleccions junt amb el PP. Els anticapitalistes en cap moment han obert la porta a investir Sánchez i tampoc han posat sobre la taula cap proposta per posar-li preu als seus vots.

Divisió: Les diferències en l'estratègia al Congrés, com decidir com condicionar la pròxima investidura del president espanyol, ha fet visibles la divisió entre ERC i Junts. Nogueras va proposar només investir Sánchez si transfereix totes les competències a la Generalitat per convocar un referèndum. Aquesta proposta va ser declinada des d'un primer moment per Esquerra perquè "bloqueja".

  • El secretari general de Junts, Jordi Turull, va elevar el to contra els republicans i els hi va etzibar: "No he anat a la presó per a demanar el traspàs de Rodalies". A aquestes paraules Rufián s'hi ha tornat: "Si ha estat només 3 anys i mig a la presó, que són molts, és gràcies a la negociació política".