Eleccions generals 2023
La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu (esquerra) en un acte
Foto: La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu (esquerra) en un acte | ANC
Eleccions Generals

L'ANC exigeix a ERC i Junts que bloquegin la investidura per fer el referèndum

Temps de lectura: 2 minuts
La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu (esquerra) en un acte
Foto: La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu (esquerra) en un acte | ANC

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) fa una crida al "bloquejar" l'estat espanyol amb l'objectiu d'aconseguir un referèndum d'independència a Catalunya i llença un missatge clar a ERC i Junts: "Si no estan disposats, que facin un pas al costat".

Context: L'independentisme ha perdut pistonada en aquestes eleccions davant d'una victòria contundent dels socialistes. Això no obstant, Junts es perfila com el partit clau que podria facilitar un govern del PSOE i Sumar. Junts ja ha dit aquest dilluns que el referèndum i l'amnistia són requisits indispensables per investir Pedro Sánchez, però de moment el PSC ho rebutja. 

  • Les exigències d'ERC són menors i demana mantenir la taula del diàleg, el traspàs de Rodalies i la millora del finançament.

Què diuen? En un comunicat, l'ANC fa una clara aposta per "afeblir l'Estat" a través del bloqueig polític. Defensa que "fer efectiu el referèndum" de l'1-O ha de ser "l'únic objectiu del bloqueig independentista al Congrés i a la formació d'un govern a l'estat espanyol".

  • "Si els partits independentistes no estan disposats, que facin un pas al costat perquè la societat civil, que s'obrirà camí als carrers i a les institucions, faci la independència. L’Assemblea hi manté el seu compromís ben ferm!".
  • El resultat del 23-J, opina l'entitat independentista, és una mostra del "desencantament del votant independentista per la inacció a l'hora de fer efectiva la independència i el col·laboracionisme amb un estat repressor, que pretén aniquilar-nos com a poble".
  • "Els partits independentistes tindran l'ocasió de ser els salvadors de l'estat espanyol, en perjudici del seu propi poble català".

A més: L'entitat presidida per Dolors Feliu ha carregat durament contra l'estratègia dels independentistes donant suport a Pedro Sánchez "sense cap mena de pressió, ni confrontació, ni exigències d'independència. Sense guanys, ni millores a nivell social ni en l’àmbit nacional".

  • "Escenificant un diàleg fals, on el mateix govern espanyol rebutjava explícitament parlar d’independència i treia pit pel fet d'haver aplicat el 155 a Catalunya".

Per últim: L'ANC afirma amb contundència que la independència és l'única solució viable per Catalunya i exigeix als partits que no enganyin els seus votants. Avisa que, fins i tot si un govern espanyol fa promeses de futur, "cal tenir en compte que mai no ho compliran i que, per damunt de qualsevol govern espanyol, encara quedarà el sistema judicial espanyol per anul·lar qualsevol avenç.