Eleccions generals 2023
El líder del PNB, Andoni Ortuzar
Foto: El líder del PNB, Andoni Ortuzar | EFE
Investidura

El PNB posa preu als seus vots: reforma del model territorial d'Euskadi i Catalunya

Temps de lectura: 2 minuts
El líder del PNB, Andoni Ortuzar
Foto: El líder del PNB, Andoni Ortuzar | EFE

El PNB posa preu als seus vots. El líder dels nacionalistes bascs, Andoni Ortuzar, ha demanat reformar el model territorial d'Espanya per encaixar Euskadi i Catalunya com a nació, a canvi d'investir Pedro Sánchez.

Per què és important? Sánchez necessita els vots dels independentistes bascs i catalans per reeditar la presidència d'Espanya.

En profunditat: El Partit Nacionalista Basc ha demanat un nou encaix per Catalunya i Euskadi a canvi dels seus vots.

  • "Sánchez necessita als catalans i als bascos. Això exigeix un acord sobre el model territorial. No dic que accepti el 100% de les nostres peticions, però ha d'obrir aquest meló", ha argumentat en una entrevista que publica aquest dilluns el diari El País.
  • En aquest sentit, ha reblat: "Preferim transparència des de l'inici a un viacrucis continu, perquè hi haurà xocs. Per això ha de pactar el marc amb el nacionalisme català, PNB, Bildu, Coalició Canària i Sumar".

D'altra banda: Sobre el car suport de Junts ha instat Sánchez a buscar una solució pel conflicte català, i que sigui propositiu, tot i que si depèn dels jutges "no hi ha solució". En aquesta línia ha afirmat que els de Carles Puigdemont tenen "maduresa política suficient".

A més: El líder del PNB torna a descartar donar suport al PP, així acabant completament amb les esperances d'Alberto Núñez Feijóo: "Representa un retorn al passat, al PP d'Aznar de fa 20 anys".

  • Ortuzar ha lamentat que el PNB va pactar amb José María Aznar i que quan va aconseguir una majoria absoluta després "van fer de l'antinacionalisme un eix de la seva política".
  • També ha carregat contra Bildu, els seus adversaris polítics al País Basc i els ha titllat de perillosos: "Poden posar-se una jaqueta d'Armani, però són el mateix partit marxista-leninista de sempre".