Eleccions municipals 2023
Els candidats a Girona
Foto: Els candidats a Girona | ACN
Eleccions municipals

La marxa de Madrenas posa a prova la força de Junts per revalidar l'alcaldia a Girona

Temps de lectura: 3 minuts
Els candidats a Girona
Foto: Els candidats a Girona | ACN

L'adeu de Marta Madrenas posa a prova la força de Junts per revalidar l'alcaldia de Girona en un escenari postelectoral abocat als pactes.

Context: La ciutat tanca un mandat convuls, marcat per la pandèmia, i on s'ha tirat endavant la municipalització de l'aigua.

D'on venim? Quatre anys de govern en minoria, malgrat el pacte amb ERC del setembre del 2020. I això s'ha notat als plens, on ha calgut fer equilibris i on l'oposició, en determinats moments, s'ha fet valer.

  • Junts confia en l'exconsellera Gemma Geis per a aquest 28-M; el PSC, Guanyem Girona i ERC repeteixen candidats, Cs aposta per Camino Fernández i entra en escena la plataforma Ara Girona, en uns comicis on l'aritmètica dels 27 seients de la plaça del Vi serà clau per ostentar la vara d'alcaldia.

Els últims comicis: A les eleccions del 2019, JxCat es va imposar a les urnes i va obtenir nou dels 27 regidors que formen el ple. En un escenari marcat pel procés, que va influir en aquell post 26-M, no hi va haver pactes i a Girona el mandat es va encetar amb un govern en minoria encapçalat per Marta Madrenas.

  • Els primers mesos, però, van ser convulsos. Perquè a les protestes postsentència, s'hi van afegir els estralls del temporal Gloria i, poc després, el confinament i la pandèmia de la covid-19.
  • Al setembre del 2020, quan s'estava a les portes de la segona onada del virus, JxCat i ERC van tancar un acord que reforçava el govern, però no li donava majoria absoluta (perquè les dues forces sumaven tretze regidors).

Post eleccions: D'aquella entesa en va sortir un pacte de govern bastit al voltant de 30 punts. D'aquests projectes, segons el balanç que en fan JxCat i ERC, pràcticament la meitat ja s'han executat, un altre 40% s'han engegat -però no acabat- i el 10% restant s'han quedat al calaix.

  • Dins la primera carpeta en destaquen la municipalització de l'aigua o el nou contracte d'escombraries (que suma 168 MEUR). Entre el que es deixa embastat, hi ha el nou Pacte Local d'Habitatge, el projecte de la biblioteca a la Casa de Cultura o l'acabament de les obres al Modern. I allò que encara no s'ha engegat, sobretot, és la pacificació de la plaça Catalunya.

Durant el mandat, però, la minoria de l'equip de govern s'ha fet evident en determinats moments. I als plens, l'ha obligat a buscar pactes i teixir equilibris per poder tirar endavant. De tensió i retrets amb la resta de grups, n'hi ha hagut sovint.

  • En són exemples la polèmica aprovació del contracte de deixalles amb el suport de Cs, el front comú de l'oposició per tombar els 13 MEUR en inversions del 2021 -que es van haver d'aprovar fragmentats a posteriori-, el vot per la mínima a l'hora de fixar el topall del 15% per als pisos turístics o el fet que s'arribi al 28-M amb un pressupost prorrogat.