Eleccions municipals 2023
Urna amb vots
Foto: Urna amb vots | ACN
Eleccions municipals

Com solucionar els problemes comuns a les meses electorals a Catalunya

Temps de lectura: 3 minuts
Urna amb vots
Foto: Urna amb vots | ACN

El pròxim diumenge 28 de maig se celebren eleccions municipals a tots els pobles i ciutats d'Espanya. Alguns ciutadans estan cridats a formar part de les meses electorals. Aquests són els principals problemes que es troben els presidents i els vocals de les meses el dia dels comicis. 

Per què és important? Totes aquelles persones que hagin estat escollides per ser membres d'una mesa electoral s'han de presentar el dia de les eleccions al seu col·legi electoral, ja que és una obligació. 

En detall: Cometre erros durant la jornada de votació és més comú del que sembla. El president i els dos vocals de la mesa tenen unes obligacions que han de complir perquè el procés electoral funcioni amb normalitat. Aquests són els errors més comuns que poden cometre els membres de la mesa. 

Apuntar malament als votants.

Una de les funcions dels membres de la mesa és apuntar els noms i els cognoms dels votants que voten a la mesa.

En detall: L'afluència de molta gent, el cansament o un error humà són els principals hàndicaps amb què es poden trobar els membres de la mesa. 

A la pràctica: L'única solució és concentrar-se i dedicar temps i atenció en aquest moment de la votació. 

No revisar bé el DNI. 

El DNI és el document que demostra la identitat del votant i, per tant, si és apta per votar o no. Un error comú és només mirar el DNI, però no comprovar si la persona és apta per exercir el seu dret a vot. 

A la pràctica: És important llegir bé tota la informació que aporta el document d'identitat i comprovar que coincideix amb la base del cens electoral de cada mesa. 

Permetre que apoderats i interventors participin en el recompte de vots. 

Una altra de les principals funcions dels membres de la mesa electoral és fer el recompte de vots un cop s'ha acabat la jornada electoral. Aquesta feina recau únicament en el president i els dos vocals de cada mesa. No hi pot participar cap persona més. 

En detall: Molts apoderats i interventors dels partits polítics s'ofereixen per ajudar a fer el recompte. Fer-ho seria incomplir la normativa de la Junta Electoral, per possible manipulació de vots. Els membres de formacions polítiques sí que poden estar presents en el recompte per controlar-lo, però no poden participar-hi. 

Vot nul o vàlid? 

Un altre dels principals problemes que es troben els membres de la mesa és quan han de decidir sí un vot és nul o vàlid. És per aquest motiu que han de saber i conèixer quins són els paràmetres per considerar que un vot pot comptabilitzar o no. 

En detall: Els principals paràmetres són que el vot s'ha de trobar dins del sobre electoral, amb només una papereta i sense guixades ni res escrit. 

Quins drets tenen els membres de la mesa electoral?

Els membres de les meses, els presidents i els vocals, tenen dret a: 

  • Percebre una dieta. 
  • Estar protegits o protegides pel sistema de la Seguretat Social davant les contingències i situacions que puguin derivar-se de la seva participació en les eleccions.
  • Gaudir d’un permís retribuït corresponent a la jornada completa del dia de votació, en el cas que no gaudeixin de descans setmanal aquell dia.
  • En tot cas, tenen dret a una reducció de la jornada laboral de les cinc primeres hores el dia immediatament posterior.