Eleccions municipals 2023
La diputada de la CUP Eulàlia Reguant amb els candidats a Barcelona Jordi Estivill, Adriana Llena, Thais Cloquell i Santi González
Foto: La diputada de la CUP Eulàlia Reguant amb els candidats a Barcelona Jordi Estivill, Adriana Llena, Thais Cloquell i Santi González | CUP
Eleccions

La CUP vol un referèndum a Barcelona per acabar amb els fons voltor del parc d'habitatge

Temps de lectura: 2 minuts
La diputada de la CUP Eulàlia Reguant amb els candidats a Barcelona Jordi Estivill, Adriana Llena, Thais Cloquell i Santi González
Foto: La diputada de la CUP Eulàlia Reguant amb els candidats a Barcelona Jordi Estivill, Adriana Llena, Thais Cloquell i Santi González | CUP

La CUP ha plantejat la celebració d'un referèndum a Barcelona per "expulsar" els fons voltor propietaris d'habitatge a la ciutat.

Per què és important? Els cupaires defensen que l'Ajuntament ha d'"expulsar els fons voltors de la ciutat, expropiant les seves propietats" per augmentar el parc d'habitatge públic en milers de pisos.

En detall: La iniciativa l'han presentada aquest dissabte en un acte al districte de Ciutat Vella amb membres de la candidatura a les eleccions municipals com Jordi Estivill, Adriana Llena, Santi González i Thaïs Cloquell i la diputada al Parlament Eulàlia Reguant, que va ser regidora entre els anys 2017 i 2019.

Què proposen? Els anticapitalistes volen convertir Barcelona en una "zona lliure de fons voltors" i expropiar-ne els pisos per incorporar-los al parc públic d'habitatge. Per aconseguir-ho, proposen una votació ciutadana que es pronunciï sobre aquesta possibilitat.

  • La formació també aposta per una ordenança municipal "estricta" que permeti reduir la rendibilitat dels pisos turístics i municipalitzar la gestió dels allotjaments temporals "per donar resposta immediat a les persones desnonades en espera d'adjudicació d'un habitatge d'emergència", ha informat la candidatura en un comunicat.
  • A més, vol obligar a destinar un 50% dels pisos de nova construcció i les rehabilitacions de més de 600 metres quadrats a habitatge de protecció oficial.

D'on venim? Precisament a principis de maig el Parlament constitueix la comissió d'investigació sobre l'acumulació d'immobles per determinades entitats. La sessió constitutiva va ratificar per assentiment a Montserrat Vinyets (CUP) com a presidenta de la nova comissió d'investigació.

  • L'objectiu de la comissió és analitzar l'evolució durant les darreres dècades del parc públic d'habitatge i d'habitatge de protecció oficial i les principals causes de la pèrdua d'aquest parc. També es vol revisar "el procés del rescat bancari i la destinació final dels immobles dels bancs rescatats, aconseguir la màxima informació i el màxim nombre de dades sobre els habitatges que acumulen els grans actors i com actuen, per analitzar possibles pràctiques abusives".