Eleccions municipals 2023
Gisclareny, al nord del Berguedà, és el poble més petit de Catalunya
Foto: Gisclareny, al nord del Berguedà, és el poble més petit de Catalunya | ACN
Eleccions municipals

El poble més petit de Catalunya canviarà d'alcalde després de 36 anys

Temps de lectura: 3 minuts
Gisclareny, al nord del Berguedà, és el poble més petit de Catalunya
Foto: Gisclareny, al nord del Berguedà, és el poble més petit de Catalunya | ACN

Gisclareny ostenta el títol del poble més petit de Catalunya i en les pròximes eleccions canviarà d'alcalde després de 36 anys. 

Per què és important? El pròxim diumenge 28 de maig se celebren eleccions municipals a Espanya. Els ciutadans estan cridats a les urnes per escollir els seus representants polítics. 

Situació actual: El poble més petit de Catalunya, Gliscareny (Berguedà) canviarà d'alcalde. Joan Tot, que és alcalde del municipi des del 1976, amb un parèntesi de 8 anys, ha decidit no presentar-se més. 

  • En el darrer segle, Gisclareny ha perdut centenars d'habitants. Ara, en té 28, dels quals 25 amb dret a vot, i, que hi resideixin tot l'any, només 20. El turisme i la ramaderia són la principal i única font d'ingressos. Des de l'any 2018, ostenta el títol de poble més petit de Catalunya.

Previsions: L'alcaldia no sortirà de casa de l'actual alcalde, ja que amb tota probabilitat li agafarà el relleu la seva filla, Queralt Tor. Ella es presenta aquest any per primer cop a les eleccions sota la mateixa marca política amb la qual ho feia el seu pare: Acord Municipal, una llista vinculada a ERC.

  • Però aquest cop la família Tor tindrà contrincant: Emili Casas del PSC, un veí de Bagà que no viu ni vota al poble. No és la primera vegada que es presenta una llista fantasma.
  • Els veïns creuen que no servirà de res: "Aquí ens coneixem tots i, si ve algú de fora, no té res a fer. Ni els coneixem, ni els volem conèixer", diu Enric Franch, veí i propietari de l'únic restaurant del poble.

En detall: Gisclareny funciona per consell obert i, per tant, no s'elegeixen regidors sinó que només s'escull l'alcalde. 

Què diuen? Joan Tor admet que, el fet que la seva filla li segueixi els passos, li fa molta il·lusió: "El meu pare va ser qui m'hi va fer entrar. Quan tenia 23 anys em va dir que havia de mirar de posar-m'hi per tirar el poble endavant, i estic content d'haver-ho acceptat", subratlla.

  • Altres veïns, com l'Antoni Baños, també estan molt contents que la Queralt Tor hagi fet el pas: "Quan era petita ja li vaig dir que, si algun dia es presentava, jo la votaria, i ara ho faré". 
  • Queralt Tor segueix el relleu del seu pare conscient que als pobles petits hi ha molta feina per fer: "Som pocs i quan reparteixes tasques, toca molta feina per a cadascú. L'alcalde és des del que obre la porta perquè ve algú a l'Ajuntament, el que envia tota la documentació administrativa, el que està al cas de les subvencions. Tothom et ve a demanar a tu, és un tot".
  • El candidat del PSC, un veí de Bagà que no viu ni vota al poble diu: "Em van demanar de fer-ho i vaig acceptar perquè penso que a Gisclareny tothom és molt bona gent", subratlla.

Per acabar: La majoria de veïns asseguren que el candidat fantasma no té res a fer. "Aquí ens coneixem tots i no volem que ningú de fora ens vingui a dir què hem de fer", subratlla Enric Franch, propietari de Cal Misèria, l'únic restaurant del poble.