Eleccions municipals 2023
Gonzalo de Oro-Pulido, candidat de Vox per Barcelona, en un miting amb Santiago Abascal
Foto: Gonzalo de Oro-Pulido, candidat de Vox per Barcelona, en un miting amb Santiago Abascal | Kike Rincón / Europa Press
Eleccions municipals

Vox irromp amb força als municipis, incloses les capitals de demarcació

Temps de lectura: 2 minuts
Gonzalo de Oro-Pulido, candidat de Vox per Barcelona, en un miting amb Santiago Abascal
Foto: Gonzalo de Oro-Pulido, candidat de Vox per Barcelona, en un miting amb Santiago Abascal | Kike Rincón / Europa Press

Vox ha estat la força política que més ha crescut a Catalunya respecte el 2019, tant pel que fa sufragis com a número de regidors.

Per què és important? Després d'uns molt bons resultats a les eleccions autonòmiques de 2021, Vox passa de només tres regidors a Salt a ser present en gairebé totes les ciutats catalanes més rellevants.

Barcelona

Gonzalo de Oro-Pulido entra amb dos regidors al consistori de la capital catalana. La formació havia obtingut bons resultats en barris antagònics pel que fa a renda familiar disponible bruta: Nou Barris i Sarrià.

  • Front aquesta dicotomia, Vox ha apostat per un candidat que connecti amb els barris més acomodats, on el febrer de 2021 va obtenir suports significatius.
  • Exemples d'això va ser la secció censal que hi ha prop de la plaça Artós, un epicentre de la mobilització espanyolista a la ciutat i en què Vox hi ha dut a terme diversos actes electorals.

Tarragona

Vox entra amb quatre regidors a Tarragona, una ciutat en què en l'última cita electoral a Catalunya el partit va obtenir els millors resultats en barris populars. En la cita del 14 de febrer de 2021, en algunes seccions censals va superar el 30% dels sufragis emesos.

Lleida

La formació de Santiago Abascal entra amb dos regidors a Lleida, on només va superar el 20% dels suports en dues seccions censals de perfil popular, una de les quals proper a una caserna de la Guàrdia Civil. El suport a Vox entre les forces de seguretat és molt més alt que entre altres sectors professionals.

Girona

Contra tot pronòstic, Vox ha obtingut un regidor a Girona, una ciutat on fins ara l'independentisme havia estat hegemònic.

Mataró

Vox entra amb quatre regidors a la capital del Maresme, esdevenint la tercera força de la mà de l'exregidora de Plataforma per Catalunya (PxC) Mónica Lora, ara diputada de Vox.

Lora ha anat a votar acompanyada per la seva parella, l'exregidor de PxC a Sant Boi, David Parada, i el segon i el quart de la seva llista, Jose Casado Ortega i Érik Iniesta.