Eleccions municipals 2023
Regidors durant un ple de l'Ajuntament de Roses
Foto: Regidors durant un ple de l'Ajuntament de Roses | @ERCRoses | Twitter
Eleccions municipals

PSC i Junts desbanquen ERC a Roses i formen govern pel pròxim mandat

Actualitzat: Dilluns, 5 de juny de 2023. 10:54
Temps de lectura: 2 minuts
Regidors durant un ple de l'Ajuntament de Roses
Foto: Regidors durant un ple de l'Ajuntament de Roses | @ERCRoses | Twitter

Les formacions municipals del PSC, Junts i Gent del Poble a Roses (Alt Empordà) han arribat a un acord per governar plegats la pròxima legislatura. 

Per què és important? Els partits polítics decidiran el pròxim 17 de junys el seu alcalde o alcaldessa. Fins aquell dia, les formacions tenen temps per negociar i acordar pactes de govern. 

Què en sabem? Pacte sorprenent a Roses. ERC, que havia guanyat les eleccions en nombre de vots, no podrà governar i l'actual alcalde de Roses, Joan Plana, es queda sense els seus socis de govern. 

  • PSC, Junts i la formació municipal Gent del Poble han acordat governar conjuntament els pròxims quatre anys.
  • El pacte inclou partir-se l'alcaldia entre les dues formacions més votades: el PSC ho farà els tres primers anys de mandat i Junts hi governarà el darrer.

Què diuen? El portaveu de Gent del Poble, Fèlix Llorens, ha explicat a l'ACN que han escollit pactar amb el PSC, en comptes d'ERC, amb qui van governar l'última legislatura, perquè consideren que és "el que millor reflecteix el resultat electoral".

  • Llorens diu que "el pacte està molt avançat", però que "falta tancar serrells".

Resultats Roses 28-M: ERC de Roses va guanyar les eleccions el passat 28 de maig amb quatre regidors. Els socialistes també van aconseguir quatre regidors com Esquerra, però 120 vots menys que els republicans.

  • Junts es va quedar amb tres (un menys que el 2019), Lliures x Roses, amb dos, Gent del Poble, dos més i el PP i Vox en van aconseguir un cadascun.
  • La majoria absoluta a la localitat se situa en els nous regidors (el consistori en té disset en total), que són els que aconsegueixen amb aquest pacte les tres formacions que governaran Roses en tripartit els pròxims quatre anys.

D'on venim: ERC, Junts i Gent del Poble han governat durant l'últim mandat gràcies a un acord de govern segellat després dels comicis del 2019. 

  • Els dos primers anys va ser alcaldessa de Roses l'anterior candidata de Junts, Montse Mindan, i els darrers dos anys ho ha estat el candidat d'ERC, Joan Plana. 

Previsions: L'actual alcalde d'ERC ha convocat una roda de premsa per aquest dilluns per valorar la notícia de l'acord entre les formacions polítiques.