Eleccions municipals 2023
Ajuntament de Barcelona
Foto: Ajuntament de Barcelona | Wikipèdia
Municipalisme

Plens d'investidura dels nous alcaldes: què pot passar a les principals ciutats

Temps de lectura: 4 minuts
Ajuntament de Barcelona
Foto: Ajuntament de Barcelona | Wikipèdia

Aquest dissabte es produiran els plens d'investidura dels nous alcaldes del territori català amb Xavier Trias, de Junts, com el gran preferit per governar Barcelona. 

Per què és important? Els nous plenaris dels ajuntaments es constituiran i posteriorment es farà l'elecció de l'alcalde o alcaldessa

Com funciona? L'alcalde pot ser escollit per majoria absoluta amb un pacte alternatiu al guanyador dels comicis, o bé, serà proclamat batlle el cap de llista de la formació més votada.

  • Totes les sessions arrancaran al voltant de les 12 hores del migdia. Barcelona és l'única excepció, ja que el ple constitutiu començarà a les 17 hores i compta, al final de l'acte, amb una rebuda del president de la Generalitat a Palau al consistori municipal i l'alcalde elegit, el seu nou veí a la plaça Sant Jaume.

Barcelona: L'escenari més factible és que Xavier Trias, líder de Junts a la capital catalana i guanyador de les eleccions, sigui investit per ser la llista més votada. En canvi, hi ha alguns altres escenaris oberts que fins a última hora poden donar-li una volta al guió.

  • Collboni podria fer-se amb els vots del Partit Popular i sumar-los al de Comuns, així aconseguint una majoria absoluta alternativa. 
  • Tot i això, Trias parteix com el millor posicionat per l'acord que ultima amb els republicans per un govern amb ERC en minoria.

L'Àrea Metropolitana: Al cinturó roig no hi ha grans sorpreses ni tampoc s'espera cap canvi de guió. En la major part de l'AMB els socialistes aconseguiran investir-se els seus alcaldables amb alguna excepció, com la gal·lia republicana de Sant Andreu de la Barca o el Prat de Llobregat on encara segueixen els comuns.

  • L'Hospitalet, la segona ciutat més poblada de Catalunya, tornarà a investir Núria Marín del PSC, Sabadell també recaurà en els socialistes i Terrassa a Txt.
  • Badalona i Castelldefels són les dues taques blaves en el mapa. En les dues ciutats costaneres han guanyat amb gran força el Partit Popular.

Girona: La ciutat s'encamina a un altre govern independentista tot i la victòria del PSC a les municipals. Guanyem Girona, d'arrel cupaire, va quedar en segona posició i s'ha assegurat el suport de Junts i ERC per liderar un executiu tripartit sobiranista que canvia de color en un feu històric de Convergència.

  • Aquest acord relega el PSC, guanyador dels comicis, a l'oposició i col·loca Lluc Salellas com a alcalde i Gemma Geis com a tinent d'alcalde.

Lleida i Tarragona: Molt més clara està la situació en les altres dues capitals de província, on l'alcaldia recaurà en el PSC tot i que no van assolir cap majoria absoluta. Un pacte alternatiu a totes dues ciutats implicarien pactes molt complicats entre independentistes, constitucionalistes i extrema dreta. Per tant, ja és dona quasi fer fet que la batllia la tindrà Fèlix Larrosa a Lleida i Rubén Viñuales a Tarragona.

A més: 

  • A Sabadell, Marta Farrés (PSC) ha aconseguit la majoria absoluta i reeditarà el seu govern municipal. Gran part dels 13 regidors que l'acompanyaran ja formen part del seu executiu, als quals s'hi sumen de nous, com l'excap de llista de Cs al 2019, Adrián Hernández, ara número 6 a les llistes socialistes.
  • A Terrassa, ERC i Junts han arribat a un acord per configurar un govern tripartit per als propers quatre anys a la cocapital vallesana. Jordi Ballart (TxT) revalidarà, així, com alcalde de la mà dels seus socis durant el mandat 2019-2023, ERC, i integrant Junts com a nous companys d'executiu. 
  • A Vic, Junts ha arribat a un acord amb Ara Pacte Local (la plataforma municipal del PDeCAT) per governar a l'Ajuntament els propers quatre anys. Junts va aconseguir 8 regidors a les eleccions del 28 de maig, mentre que Ara Pacte Local en va treure 2. El pacte preveu que Albert Castells (Junts) sigui l'alcalde i Xavier Farrés (Ara Pacte Local) serà el tercer tinent d'alcalde.