En directe
EN DIRECTE
ÚLTIMA HORA

Pluja arreu de Catalunya

Gent passejant sota la pluja a Barcelona

Pluja arreu de Catalunya

Temps de lectura: 1 minut

Cels ennuvolats i tempestes fortes a tot el país, principalment, al sector central del litoral i prelitoral, i a l'interior de la meitat nord. De fet, el Servei Meteorològic de Perill ha activat l'alerta per intensitat de pluja. En parts del territori el nivell de perillositat és alt davant el pronòstic meteorològic.

21:00

Eleccions municipals. Des de la reinstauració de la democràcia a Espanya hi ha un seguit de ciutats catalanes on sempre ha governat la mateixa formació política. Però dins d'aquests casos n'hi ha 8 de molt peculiars, ajuntaments que mai han canviat de partit, i alguns podrien veure's, per primer cop, destronats.

20:45

La Junta Electoral Central ha fet pública una resolució on recorda que els vots per correu que no es dipositin a les oficines de Correus no tenen validesa, i per tant els sobres que han aparegut a bústies ordinàries no podran ser computats a les eleccions del 28-M. Ha respost d'aquesta manera una consulta de Correus, que volia saber que ha de fer amb els sobres de vots dipositats a les bústies ordinàries amb destinació a Melilla.

20:37

La sentència del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) sobre la immunitat dels eurodiputats de Junts per Catalunya Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí es farà pública el cinc de juliol a dos quarts de deu del matí, segons ha anunciat l'expresident de la Generalitat al seu compte de Twitter. El mateix dia es donarà a conèixer el veredicte del TGUE sobre una altra qüestió relacionada amb els tres eurodiputats independentistes catalans, que és la negativa del Parlament Europeu a defensar-los.

19:50

Veïns de la zona de Montjuic de Barcelona han denunciat a través de les xarxes socials que els concerts del grup britànic Coldplay a l'Estadi Olímpic -aquest dimecres se n'ha fet el primer d'una sèrie de quatre consecutius- superen els nivells de soroll permesos. En una de les publicacions al compte de Twitter de la Plataforma Afectats per la Contaminació Acústica i Massificació d'Esdeveniments (Pacame) s'aporta una fotografia d'un sonòmetre feta ahir a l'interior d'un pis a un quilòmetre de l'estadi que mostra un registre de 56,8 decibels, gairebé 4 més dels 53 permesos, xifra que l'entitat ja considera "una burrada".

18:36

Compra de vots per correu. Augmenten a 13 les persones detingudes per la Guàrdia Civil a Múrcia en relació amb una suposada compra de vots. Segons fonts d'aquest cos, entre els detinguts hi ha la candidata del PSOE a Albudeite, Isabel Peñalver, i el número 19 de la llista del PSOE a les eleccions autonòmiques a Múrcia, Hector Antonio Martínez García. A més dels 13 detinguts, hi ha dues persones més investigades, segons fonts d'aquest cos.

17:30

La policia de Londres ha detingut aquest dijous a la tarda un conductor que s'ha estavellat amb el seu vehicle contra les tanques de l'oficina del primer ministre, al número 10 de Downing Street. Segons ha informat el cos de seguretat, cap a un quart de cinc el vehicle ha xocat contra l'edifici públic i agents armats han detingut l'individu. La policia afegeix que no hi ha informes de persones ferides.

16:52

L'hospital de Figueres ha anul·lat les proves i intervencions previstes per aquest dijous a causa d'una inundació que s'ha produït en una part de la planta subterrània. En el nivell -1 hi ha l'àrea de Ràdiodiagnòstic i la Unitat de Cirurgia Sense Ingrés. Segons apunten fonts de l'hospital, aquest dijous al matí ha plogut de forma molt intensa a la capital altempordanesa i això ha provocat que l'aigua entrés en aquesta planta.

15:45

Detingut un professor de karate de Barcelona per presumptes tocaments a un menor. Els Mossos d'Esquadra el van detenir el 18 de maig en una escola del districte de L'Eixample de Barcelona. 

  • Fonts policials apunten que el professor, de 64 anys, estava contractat "per un servei extern". Les mateixes fonts han explicat que la policia catalana el va detenir per un delicte d'agressió sexual.
15:12

La justícia belga ha deixat en llibertat l'exvicepresidenta del Parlament Europeu, Eva Kaili, cinc mesos després de ser arrestada per ser una de les principals sospitoses del Qatargate. En un breu comunicat publicat aquest dimecres per la fiscalia, l'autoritat apunta que la investigació "ja no requereix el seu empresonament" i que el seu alliberament està subjecte "a les condicions habituals en aquests casos".

  • Kaili, que encara ha de ser jutjada, va ser enviada a la presó el desembre passat. Després de quatre mesos, les autoritats belgues van decidir aquest mes d'abril posar-la en arrest domiciliari i sota la condició que havia de portar un braçalet electrònic per poder ser localitzada.
14:40

El sindicat USTEC no descarta la possibilitat de convocar una vaga a l’inici del curs vinent si durant les pròximes setmanes no s’aconsegueix “una proposta de mínims” amb el Departament d’Educació. En aquest sentit, considera que hi ha tres opcions que actualment es troben sobre la taula: la de canviar la situació, la d’oferir un marc de mínims per garantir “una certa treva”, o bé iniciar un nou curs en conflicte.

  • Aquesta és la situació que, afirma, traslladarà demà a la reunió que tenen fixada amb el conseller Josep Gonzàlez Cambray, després d'insistir que no firmaran la darrera proposta que els va fer arribar el Departament, en considerar que suposa un retrocés, respecte a la que es va presentar fa uns mesos.
13:29

Cens de formació de dansa. L’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC) ha elaborat un cens d’escoles i centres de formació de dansa a Catalunya i ha constatat la “preocupant manca de reconeixement institucional”.

  • El cens indica “una urgent necessitat de reforçar la xarxa de centres públics reglats que ofereixen formació en dansa”.
  • Catalunya compta amb tres conservatoris de dansa i tots estan ubicats a Barcelona.
  • Predomina la formació privada davant la manca d’oferta pública i la demanda ciutadana és molt superior al nombre de places públiques disponibles.
  • L’estudi també ha concretat que la dansa “és una pràctica pròpia del gènere femení”, el percentatge de nois matriculats és de menys del 8%.
13:11

Les eleccions del 28-M tindran 581 meses electorals més que al 2019 i 8.900 agents vetllaran per la normalitat a la jornada d'aquest diumenge. Així ho ha anunciat el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, en la presentació del dispositiu per a les eleccions municipals d'enguany.

  • Prieto ha assegurat que serà "una jornada electoral modèlica" gràcies a la "col·laboració excel·lent" entre administracions. De fet, ha avançat que per primera vegada en uns comicis locals es comptarà amb funcionaris de la Generalitat com a representants de l'Administració, "un exemple més d'aquesta coordinació".
  • D'altra banda, el delegat ha explicat que més de 80.100 catalans han demanat el vot per correu, majoritàriament a la província de Barcelona.
12:29

Restablerta la circulació habitual de l’R4 i l’R8 entre Martorell i Castellbisbal, després que tècnics d’Adif hagin reparat l’avaria d’infraestructura que s’ha produït aquest matí per una incidència en un tren de mercaderies. Progressivament es restabliran freqüències i horaris habituals.

  • Durant la interrupció, Renfe ha reprogramat els horaris de les línies l'R4 i l'R8. L'operadora ferroviària ha ofert servei alternatiu per carretera entre Martorell i Molins de Rei. Entre Molins de Rei i Terrassa o Manresa s’havien programat dos trens per hora i sentit. Pel que fa a l'R8, el servei es feia en bus entre Rubí i les dues localitats afectades, Castellbisbal i Martorell.
12:04

El 97,7% de les ocupacions denunciades el 2022 es van produir en habitatges buits, un total de 6.704. La resta, 159, van ser violacions de domicili, és a dir, habitatges habitats, siguin primera o segona residència. Això representa un 2,3% del total de les ocupacions.

  • D’aquestes 159 violacions de domicili, 62 van ser en segones residències, un 39% del total de violacions. Aquest fenomen de les segones residències es concentra especialment a les comarques gironines, on de les 32 violacions de domicili 22 són en segones residències, però també a les de Tarragona, amb 22 de les 27 ocupacions d’habitatge habitat.
11:15

El TSJC confirma la sentència que reconeixia per primer cop l'amiant com a causa de la mort d'un treballador del metro. El tribunal ha desestimat el recurs interposat contra la sentència del Jutjat Social 8 de Barcelona del juliol, que, per primera vegada, va assenyalar l'amiant com a causant de la mort d'un treballador jubilat del metro de Barcelona.

  • En la sentència validada pel TSJC es va indicar que el contacte continuat amb l'amiant present en túnels, vagons, tallers i diferents components dels combois va ser "amb gairebé absoluta certesa" l'origen del mesotelioma pleural que el 2019 va posar fi a la vida del difunt, qui entre 1988 i 2008 va prestar servei al suburbà.
10:41

Renfe reprograma l'R4 i l'R8 per l'avaria entre Castellbisbal i Martorell que ha obligat a interrompre el servei. Les causes de l'avaria han estat una incidència en un tren de mercaderies que ha obligat a interrompre el servei. Mentre els tècnics d’Adif treballen per reparar la infraestructura, l'operadora ferroviària ofereix servei alternatiu per carretera entre Martorell i Molins de Rei.

  • Entre Molins de Rei i Terrassa o Manresa, hi haurà dos trens per hora i sentit. Des de l'Hospitalet l'oferta serà l'habitual. Els combois faran el recorregut habitual entre Sant Vicenç de Calders i Martorell.
09:45

Suspès el concert Ender30ck pel mal temps. S'havia de celebrar aquest dijous a partir de les 19:00, amb les actuacions dels grups Al·lèrgiques al pol·len, Sexenni i Gertrudis, s’ha suspès per causa del mal temps i la previsió de pluges persistents.

  • En els concerts de celebració dels 30 anys de la revista Enderrock, que es van anunciar el passat 14 d’abril, s’ha programat, del 3 al 25 de maig els grups Ginestà, Renaldo & Clara, Mtines, Anna Andreu, Socunbohemio, Júlia Colom, Maio, Gertrudis, Lluís Gavaldà i Joan-Pau Chaves, Koers, Sexenni i Al·lèrgiques al Pol·len.
09:12

Mor un motorista en una col·lisió amb un camió que circulava en sentit contrari per l’N-II a Vilamalla (Alt Empordà). L'accident es va produir aquest passat dimecres a la nit. 

  • Per causes que encara s’estan investigant, es va produir una col·lisió per fregament entre una motocicleta amb dos ocupants i un camió que circulava en sentit contrari. A conseqüència de l’accident un motorista, un home, ha mort. L’altra ocupant del vehicle de dues rodes, una dona, va resultar ferida greu i va ser traslladada a l’Hospital Josep Trueta de Girona.
08:50

Avui dijous 25 de maig s'acaba el termini per dipositar el vot per correu a les eleccions del 28-M. Inicialment, el termini era el 24, però la Junta Electoral Central (JEC) va decidir allargar-lo un dia més. Segons dades de Correus, 80.189 persones han sol·licitat aquest mètode de votació a Catalunya.

  • Les persones que van demanar el vot per correu han rebut a casa la documentació per poder votar i han d'anar amb la butlleta juntament amb el certificat d'inscripció del cens a una oficina de Correus per dipositar el seu vot. Al conjunt de l'Estat, Correus ha admès 1.082.030 sol·licituds de vot per correu. 
08:29

Rodalies. Nova incidència a Rodalies per una avaria en un tren de mercaderies que ha obligat a tallar la circulació de l'R4 entre Martorell i Castellbisbal.

  • Adif ha informat que s'ha establert un servei alternatiu per carretera en ambdues direccions.
08:17

Trànsit. Retencions a l'AP-7 entre Mollet i Barberà en sentit sud.

La pluja complica la circulació als accessos al Nus de la Trinitat amb cues a:

  •  C-58 des de Montcada i entre el Nus i Ripollet de sortida de Barcelona
  • C-33 des de Montcada
  • Pota Nord des de Badalona