Política
Ajuntament de l'Hospitalet
Foto: Ajuntament de l'Hospitalet | David Zorrakino / Europa Press
Eleccions municipals

Vuit ajuntaments on governa el mateix partit des del 1979: canviaran de color?

Temps de lectura: 7 minuts
Ajuntament de l'Hospitalet
Foto: Ajuntament de l'Hospitalet | David Zorrakino / Europa Press

Des de la reinstauració de la democràcia a Espanya hi ha un seguit de ciutats catalanes on sempre ha governat la mateixa formació política. Però dins d'aquests casos n'hi ha 8 de molt peculiars, ajuntaments que mai han canviat de partit, i alguns podrien veure's, per primer cop, destronats.

Quines són? Les 8 ciutats catalanes amb més població on ha manat sempre el mateix color polític són: l’Hospitalet de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, el Prat de Llobregat, Gavà, Esplugues de Llobregat, Vic, Sant Andreu de la Barca, i Canovelles.

  • Sis dels vuit municipis estan en mans del Partit dels Socialistes Catalans, tots ells a l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

L'Hospitalet de Llobregat: PSC

La ciutat veïna de Barcelona és la segona més poblada de Catalunya i tan sola ha tingut tres alcaldes en 38 anys d'història democràtica. El primer, Juan Ignacio Pujana va governar des del 1979 fins al 1994, quan va dimitir després de ser acusat de corrupció. Celestino Corbacho va prendre el relleu el 1994 fins al 2008, per després governar l'actual alcaldessa, Núria Marín, que tampoc ha estat exempta d'escàndols de corrupció.

Els socialistes a la ciutat travessen un moment complicat on el regidor que va posar en coneixement de la justícia la presumpta trama del Consell Esportiu, Jaume Graells, s'ha convertit en el cap de llista d'ERC. Partit que les enquestes els hi donen un gran creixement i una possible oportunitat per governar en coalició amb altres formacions.

 | Europa Press

Sant Boi de Llobregat: PSC

Aquesta ciutat és per amplíssima folgada el feu metropolità socialista. No hi ha hagut eleccions que el PSC no hagi guanyat trepitjant amb força la segona força. La relació entre els ciutadans de la ciutat i el partit socialista és un lligam molt fort. En les primeres eleccions en democràcia el PSC va superar el PSUC, recollint el vot treballador, obrer i antifranquista.

L'actual alcaldessa, Lluïsa Moret, en els darrers comicis va ampliar la seva victòria emportant-se els comicis per majoria absoluta. Seguida per ERC, que no els hi fa cap mena d'ombra a la ciutat, totes les enquestes apunten que l'alcaldessa socialista tornarà a revalidar la seva victòria.

 | Europa Press

El Prat de Llobregat: EPC-ECG

La ciutat que dona nom a l'aeroport de Barcelona és l'únic municipi català on sempre ha guanyat l'espai més a l'esquerra del PSC, primer amb el PSUC, després amb Iniciativa i després amb En Comú Podem. L'exalcalde des del 1982 Lluís Tejedor va donar pas el 2019 a l'actual batlle, Lluís Mijoler, que va revalidar la confiança que té la ciutat pels comuns.

La localitat costanera del Llobregat és la rara avis de l'àrea metropolitana, on predomina el PSC com a força d'esquerres. En els darrers comicis a la ciutat els comuns van mantenir els seus 11 regidors, tot i que el PSC va ampliar de 4 a 7 regidors la representació al consistori, seguits per ERC amb 3.

 | Europa Press

Gavà: PSC

La ciutat costanera ha tingut un domini socialista des de l'arribada de la democràcia. Amb tres alcaldes i dues alcaldesses socialistes, el PSC ha dominat aquest feu metropolità. Raquel Sánchez, actual ministra de Transports, va deixar el càrrec de batllessa per anar a Moncloa, donant pas a Gemma Badia, que mesurarà en aquests comicis el nivell de suport que recull.

L'hegemonia socialista semblava que anava en decaiguda des de les eleccions del 2011, però als comicis municipals del 2019 el PSC va aconseguir la majoria absoluta al consistori, així esvaint els dubtes. Dos alcaldes han estat acusats per males praxis i corrupció. Les primeres acusacions van sorgir amb el primer alcalde socialista, Antoni Rodríguez, que va ser expulsat del partit. El 2014, Joaquim Balsera va ser imputat pel ‘cas Mercuri’, juntament amb altres 21 alcaldes i exalcaldes del PSC.

 | Ajuntament Gavà

Esplugues de Llobregat: PSC

La ciutat de l'Àrea Metropolitana porta tota la vida sent del PSC. Els socialistes han estat al capdavant del consistori des que Antoni Pérez va ser elegit en les primeres eleccions municipals del 1979. Un cas de corrupció va fer-lo caure després de 20 anys governant, que al 2019 amb Pilar Díaz al capdavant han tornat a aconseguir la majoria absoluta al consistori.

L'única batacada que ha patit el partit a la ciutat va ser a les municipals del 2011, on l'actual batlessa va passar a governar en minoria (10 dels 21 regidors) i va haver de negociar durament amb els opositors. Al 2015 va perdre un altre regidor i el vot es va fragmentar molt a les eleccions, però al 2019 el PSC va pujar com l'escuma fins als 11 regidors; suficients per governar amb majoria absoluta.

Sant Andreu de la Barca: PSC

La ciutat del Baix Llobregat nord ha estat dominada sempre per la nissaga socialista. Des del 1979 han passat pel consistori 5 alcaldes del PSC. Però no va ser fins el 1995, amb l'arribada d'Enric Llorca que el socialisme a la ciutat no va arrelar amb força. Aquell any les eleccions les va guanyar CiU amb majoria relativa, però els socialistes van poder governar gràcies a un acord amb iniciativa. Durant el 2020 Llorca, després de veure's envoltat en algunes acusacions per mala praxis i pel desgast de la pandèmia, va dimitir per donar pas a Ana Alba, actual batllesa.

El PSC amb Alba al capdavant mesurarà en aquestes eleccions el nivell de confiança que la ciutadania té en ella, ja que ha estat posada a la batllia per decisió del partit. Les enquestes pronostiquen que per primer cop a la història la segona força al municipi, FEM Sant Andreu, una coalició que inclou ERC, podria empatar amb els socialistes, o inclús guanyar, i formar una coalició alternativa al socialisme dominant des del 79.

 | Ajuntament Sant Andreu de la Barca

Vic: Junts

La ciutat de la Catalunya central és l’únic municipi gran que ha mantingut l'espai postconvergent. A més, és l’únic municipi que ha votat el mateix en totes les eleccions (municipals, catalanes i espanyoles). Actualment, l’alcaldessa és la convergent Anna Erra, després dels mandats de l’aleshores dirigent d’Unió Democràtica de Catalunya Josep Maria Vila d’Abadal.

Mentre que l’hegemonia convergent es va acabar en altres ciutats de l’interior de Catalunya entre les eleccions del 1999 i del 2003, impulsades per una Generalitat de tripartit, Vic es va mantenir en mans convergents. No només això, sinó que el 2019 Junts va ampliar el poder i va aconseguir la majoria absoluta al consistori.

 | Wikipèdia

Canovelles: PSC

És un dels municipis més castigats per l’atur durant els anys de crisi, que va arribar fins al 22% dels ciutadans. Els socialistes han estat els encarregats de bregar amb la situació actual de crisi i ho han fet sota el paraigua de la majoria absoluta, que han mantingut des dels comicis del 1979. L’alcalde actual és Emilio Cordero.

El PSC té avui dia 12 dels 17 regidors del consistori, que va elevar des del 9 que abans tenia el 2015. Les enquestes electorals apunten a una consolidació de la majoria socialista al municipi del Vallès Oriental.

 | Ajuntament Canovelles