Fanzone
La Junta directiva blaugrana al Camp Nou
Foto: La Junta directiva blaugrana al Camp Nou | EFE/ Alejandro Garcia
Cas Negreira

Pot el Barça acabar inhabilitat pel cas Negreira?

Temps de lectura: 3 minuts
La Junta directiva blaugrana al Camp Nou
Foto: La Junta directiva blaugrana al Camp Nou | EFE/ Alejandro Garcia

El Cas Negreira ha estat un terratrèmol pel club blaugrana i ara aquest podria enfrontar-se a unes sancions històriques.

Per què és important? La tempesta pel Cas Negreira continua a Can Barça i els missatges tranquil·litzadors del club no amaguen l'ombra i la por del que podrien ser unes conseqüències sense precedents pel club. 

D'on venim? 

  • La Fiscalia investiga José María Negreira, vicepresident del Comitè Tècnic d'àrbitres des del 1994 fins al 2018, i al Barça, per uns suposats pagaments de l'equip blaugrana a aquest. 
  • Les investigacions tindrien lloc arran d'una inspecció fiscal d'1,4 milions pagats pel FCB a l'empresa de Negreira, DASNIL 95, entre el 2016 i el 2018.
  • A més, les amenaces de l'exàrbitre a Bartomeu, quan era president del Barça, per revelar irregularitats al club si no continuaven pagant-li, confirmarien els fets.
  • Negreira va declarar que rebia les comissions per assessorament verbal, no per afavorir el FCB arbitralment. Aquest es trobava en actiu i, per tant, si es demostra, es pot generar un escàndol per corrupció esportiva i conflicte d'interessos. 

Al detall: el Barça s'enfrontaria a dos tipus de sancions, l'esportiva i la judicial. 

  • Pel que fa a la via esportiva, Javier Tebas, president de la Lliga i la RFEF van explicar que no hi hauria sanció, ja que els suposats delictes haurien prescrit. 
  • Tot i això, la via judicial continua oberta i si la Fiscalia posa una querella pel cas, pot haver-hi conseqüències.
  • Des de sancions i multes, fins a condemnes de presó per aquells directius implicats o fins i tot la inhabilitació del club (que el Barça no pugui exercir la seva activitat). 
  • La clau és saber si el Barça volia o no influir en la competició, és a dir, actuar de manera deliberada per alterar els resultats dels partits o les competicions. En cas afirmatiu, els fets suposarien la infracció més grossa prevista a la Llei de l'Esport. 

Visió global: un dels casos més extrems seria similar al viscut per la Juventus. A l'equip italià es van interceptar  converses que apuntaven a un intent dels directius d'influir en les designacions arbitrals. 

  • Així, es va realitzar una investigació i finalment la Federació italiana va condemnar l'equip de Torí a la pèrdua de dos Scudettos i al descens de categoria. 

Previsions: El delicte no prescriuria fins a mitjan 2023, ja que els darrers fets haurien tingut lloc els anys 2017/18.  Per tant, perquè hi hagués sanció, s'hauria de resoldre abans d'aquest estiu. 

A més: La RFEF, dirigida per Luis Rubiales, ha obert expedient tant al club com al Comitè Tècnic d'Arbitratge (CTA). 

  • De fet, el CTA depèn de la Federació i si rep una sanció podria perdre dret a subvencions públiques que rep de l'estat. 
Categoria: Fanzone