Xavi Hernández, entrenador del Barça, i José Bordalás, del Getafe, durant el primer partit de la lliga 2023-2024
Getafe 0-0 Barça

Bordalás va protestar com Xavi sense ser expulsat: les polèmiques del Getafe - Barça

Temps de lectura: 4 minuts

Partit que ha tret de polleguera els culers per començar a obrir boca aquesta temporada. El Getafe 0-0 Barça ha estat dur, ple de faltes i de polèmiques, amb un àrbitre que ha permès a José Bordalás guanyar-li la partida a Xavi Hernández a base de joc brut.

Per què és important? L'actual campió de lliga comença la defensa de la competició aquest curs 2023-2024 amb un punt a l'habitualment complicat estadi Coliseum Alfonso Pérez. I els protagonistes no han estat els futbolistes, sinó César Soto Grado i la seva actuació arbitral.

En resum: La consigna de Bordalás, l'entrenador 'azulón', als seus jugadors era clara: interrompre sigui com sigui les desmarcades dels blaugranes, aquest cop vestits de groc amb la senyera al pit. I l'àrbitre no ha posat cap impediment.

• Damián Suárez és un exemple clar, repartint cops a Lewandowski, Gundogän i Raphinha tot el partit, i no li ha ensenyat la targeta groga fins al minut 82.
  • De fet, l'extrem brasiler del Barça ha caigut en la trampa i li ha donat un cop de colze a Gastón, un altre defensa, al minut 42, cosa que l'ha fet mereixedor de la targeta groga i ha deixat els de Xavi amb només 10 jugadors al camp. Al minut 57, una doble groga a Jaime Mata ha igualat els efectius d'ambdós equips sobre el camp.

La polèmica: Soto Grado ha expulsat Xavi Hernández al minut 70. Segons l'acta, el motiu de l'expulsió ha estat "sortir de la seva àrea tècnica amb els braços en alt cap a la zona del quart àrbitre protestant de manera ostensible una de les meves decisions". El text també recull que abans havia estat "advertit" i que un cop expulsat, l'egarenc "es va quedar a la boca del túnel de vestidors havent de ser advertit" perquè marxés.

• Tanmateix, els usuaris de Twitter no han trigat a veure el doble criteri de Soto Grado per castigar les protestes de Xavi i de Bordalás. De fet, han recuperat un dels moments del partit, en què l'entrenador del conjunt madrileny protestava igual per l'agressió de Raphinha: corrents, cridant i agitant els braços. Una acció gairebé calcada.

Què diuen? Després, ambdós entrenadors s'han creuat acusacions a la sala de premsa.

• "Ells amb el 0-0 estaven còmodes, perdent temps, interrupcions... és la seva manera de competir", ha destacat Xavi als micròfons després del partit, tot dirigint-se a Javier Tebas, president de La Liga, per l'arbitratge: "El producte és una vergonya, això no ha estat pràcticament un partit."
  • Per la seva banda, Bordalás ha parlat de "la grandesa del futbol" i ha dit que les paraules de Xavi són "una forma de justificar que no ha aconseguit els tres punts amb una gran plantilla". "No crec que li faci un favor a la nostra lliga, no podem ser crítics amb ella i hem de defensar-la", ha sentenciat.

En xifres: El partit no s'ha acabat fins al minut 105 per compensar les interrupcions dels jugadors locals. Això són 25 minuts de temps afegit entre la primera i la segona meitat.

• En aquest sentit, Xavi ha tornat a defensar que s'aturi el cronòmetre amb la pilota aturada: "Ja ho he dit mil cops: temps efectiu i acaba ja tot això, estem fent el ridícul".

Penal no xiulat a l'últim minut: L'altra gran polèmica ha tingut lloc a l'última jugada del partit, quan l'àrbitre (un cop més) ha tornat a decidir en contra dels catalans i a favor dels madrilenys.

• Després de revisar una incursió de Gavi i Araujo a l'àrea, ha xiulat unes més que controvertides mans del migcampista i no el penal que ha rebut el defensa dins de l'àrea. Una jugada que podria haver-ho canviat tot, amb un 0-1 i la victòria culer.

Per acabar: Malgrat que el joc del Barça ha millorat a la segona part, les ocasions culers han estat poques i sense efectivitat. Els revulsius (Abde i Lamine Yamal per les bandes, i Ansu Fati pel mig) han sacsejat el partit amb un parell de bones jugades i ensenyant del que són capaços junts, però també sense encert.

Categoria: Fanzone