Fanzone
Imatge d'una protesta contra el president de la Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales.
Foto: Imatge d'una protesta contra el president de la Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales. | EFE
Cas Rubiales

La Fiscalia es querella contra Rubiales per agressió sexual i coaccions

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge d'una protesta contra el president de la Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales.
Foto: Imatge d'una protesta contra el president de la Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales. | EFE

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha presentat ja la querella contra el president suspès de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales, pel petó no consentit a la jugadora Jennifer Hermoso durant la celebració del títol del Mundial.

Per què és important? La Fiscalia assenyala Rubiales per dos delictes, un d'agressió sexual i un altre per coaccions.

Què en sabem? La notícia arriba tres dies després que Hermoso denunciés Rubiales davant la Fiscalia General de l'Estat. A la querella la tinent fiscal de l'Audiència Nacional, Marta Durántez, sol·licita al jutge que prengui declaració a Luis Rubiales, en condició d'investigat i a Jennifer Hermoso com a víctima.

  • També sol·licita que es reculli informació de les autoritats australianes sobre la tipificació dels delictes contra la llibertat sexual en les seves normes penals.

En detall: L'escrit recull que els fets d'objecte de la querella fan referència "al petó a la boca mentre li agafava amb les dues mans el cap sense el consentiment d'ella". També afegeix que “immediatament” després del petó, tant la jugadora com el seu entorn van patir una "pressió constant i reiterada" per part del president de la RFEF per "justificar i aprovar l'acte comès contra la seva voluntat".

D'on venim? El 28 d'agost, la Fiscalia va obrir diligències d'investigació i va oferir a Hermoso la possibilitat de sumar-se al procediment denunciant Rubiales. Aquesta setmana la jugadora ha acabat formalitzant aquesta denúncia, pas necessari perquè la Fiscalia pogués posar una querella contra Rubiales.

  • L'article 191 del Codi Penal diu que per actuar pels delictes d'assetjament i agressió sexual es necessita "una denúncia de la persona agreujada, del seu representant legal o del ministeri fiscal, que actuarà ponderant els legítims interessos en presència".

Mentrestant, Rubiales es troba suspès provisionalment del seu càrrec com a president de la Real Federació Espanyola de Futbol, però no se'l va poder inhabilitar perquè el Tribunal Administratiu de l'Esport (TAD) va considerar els fets d'"infracció greu" i no pas "molt greu".

  • Tot i això, la denúncia de la jugadora ha canviat el panorama. I és que una causa penal té prevalença sobre una causa administrativa i, per tant, l'expedient del TAD quedarà aturat temporalment fins que acabi el procés penal.