Fanzone
El president de la RFEF, Luis Rubiales
Foto: El president de la RFEF, Luis Rubiales | EFE / Juan Carlos Hidalgo
VIolència Masclista

Europa condemna l'actitud de Rubiales i exigeix igualtat a les direccions esportives

Temps de lectura: 2 minuts
El president de la RFEF, Luis Rubiales
Foto: El president de la RFEF, Luis Rubiales | EFE / Juan Carlos Hidalgo

El Parlament Europeu ha condemnat l'actitud del ja expresident de la Real Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, per l'agressió sexual contra la jugadora Jenni Hermoso al mundial de futbol. Va ser Esquerra Republicana de Catalunya qui va proposar tractar el tema a la cambra.

Per què és important? El cas ja està en mans de la justícia, però el curs dels esdeveniments, l'actitud de Rubiales i els seus homes de confiança i moltes de les declaracions fetes sobre el cas han demostrat com, tot i els avanços socials, el masclisme i el patriarcat continuen jugant un paper clau a la societat.

Què en diuen? Els eurodiputats del Parlament Europeu han condemnat l'actitud de Rubiales i han criticat la manca de paritat a l'assemblea de la federació, on dels 140 membres només 6 són dones.

  • L'eurodiputada d'ERC, Diana Riba, ha posat de manifest que encara queda "una feina immensa" per fer en matèria d'igualtat. També ha demanat iniciar un procés legislatiu per obligar a organitzacions esportives com la RFEF a preservar la igualtat de gènere als seus òrgans de decisió.
  • "Actes com el petó de Luis Rubiales a Jenni Hermoso ens demostren com de difícil és trencar amb les violències i una impunitat que és estructural", ha lamentat Riba. 
  • També ha criticat la bretxa salarial que hi ha en el sector exposant que "la millor jugadora del món, Alèxia Putellas, cobra en un any el mateix que un jugador de l'equip masculí en un mes".

Context: Després que Rubiales perpetrés un petó no consentit a Jenni Hermosos durant l'entrega de medalles del mundial, el cas va omplir titulars.

  • Rubiales, que en primer moment va fer un discurs d'autodefensa i misogínia en què assegurava que no dimitiria, va ser apartat de la posició i, finalment, destituït.
  • Jenni Hermoso, la jugadora que va rebre l'agressió va denunciar els fets davant la Fiscalia i aquesta va presentar querella a l'Audiència Nacional. El cas, doncs, és ja en mans de la justícia.

Previsions: Rubiales està citat a declarar aquest divendres 15 de setembre com a imputat pel petó forçat a Jenni Hermoso.