La Jungla
Cayetano Martínez de Irujo a 'La fábrica' de Gabriel Rufián
Foto: Cayetano Martínez de Irujo a 'La fábrica' de Gabriel Rufián | 8tv
Televisió

Cayetano Martínez de Irujo i la fortuna de la Casa d'Alba: "Ens han robat milions"

Barcelona.
Cayetano Martínez de Irujo a 'La fábrica' de Gabriel Rufián
Foto: Cayetano Martínez de Irujo a 'La fábrica' de Gabriel Rufián | 8tv

Diu que volia una vida normal, però que li va tocar viure entre palaus. Un patrimoni que la Casa d'Alba ha mantingut "amb esforç, en benefici seu i d'Espanya", assegura Cayetano Martínez de Irujo, però del qual afirma que una gran part ha estat robat. Aquest diumenge, el duc d'Arjona i comte de Salvatierra ho explica tot a La fábrica de 8tv.

Al detall: Entrevistat per Gabriel Rufián, el fill petit de la desapareguda duquessa d'Alba denuncia que, durant anys, els treballadors de les seves propietats van robar bona part de la fortuna. Això, sumat a la "mala gestió" —diu ell— de l'època de Jesús Aguirre, va deixar un forat milionari a les arques de la família.

Què diu Cayetano Martínez de Irujo?

  • "Ens han robat. Es van perdre 3.500 milions de pessetes [més de 21 milions d'euros]. Els encarregats, a les cuines... Allò era Alí Babà i els 300 lladres, una màfia".
  • "Saps què són 28 finques, quatre palaus i quatre cases, tothom robant a sac?"
  • "A més, la mala gestió de Jesús Aguirre va ser un desastre. Quan jo vaig entrar a gestionar la Casa, el 2009, hi havia un deute de 12 milions d'euros. La mare ho va saber quan jo li vaig dir"
  • "La fortuna era això [les propietats]. No hem heretat ni un euro".

A més, l'aristòcrata ha recordat que la gestió de la Casa d'Alba el va enfrontar amb tres dels seus germans, una relació que a dia d'avui encara no s'ha refet.

  • "La relació més difícil de la meva vida és amb els meus germans. Un en concret.Un altre em trasllada tots els seus problemes".

Confessió sobre la duquessa d'Alba: Quin és l'únic president del Govern espanyol que no ha estat mai al Palau de Liria? José María Aznar. Segons Cayetano, la seva mare el detestava.

  • "La duquessa d'Alba no podia amb Aznar. És l'únic president que no ha estat al Palau de Liria. Ella s'hi va negar".
  • "La mare era molt partidària, i amiga, de Felipe González".
  • "Del PP, Rajoy sí que va ser al palau".

Vox i la immigració. "No és el meu estil, soc qualsevol cosa menys extremista", ha declarat Cayetano, potser per sorpresa de més d'un espectador, abans de revelar que ell mateix ha acollit immigrants a casa.

  • "He tingut tres famílies de Kènia, una de Síria i una de l'Afganistan".
  • "Als últims els vaig salvar la vida, amb un permís perquè volessin des de Kabul. Vaig escolaritzar els fills, els vaig dur al metge... i un bon dia van marxar sense dir adeu. Van anar a Alemanya perquè allà els donaven més diners".
  • "Aquí no hi cabem tots. Entenc que als seus països no progressen perquè els diners cauen en un sac foradat. No es pot fer demagògia".

Salt a la política? Tot i que no ho contempla, assegura que Ciutadans volia fitxar-lo. "Els vaig votar un  parell de cops, m'agradava Rivera", assenyala. També li agraden Sánchez, Feijóo, Almeida... i Rufián, amb qui té una bona relació després de compartir programa a La Sexta amb Encuentros inesperados. En canvi, diu que Ayuso creu que "és una actriu de Hollywood" i que l'ha decebut, que Iglesias és superb, que Arrimadas no té "talla" política i Yolanda Díaz és "un llop amb pell de xai".

Sobre Joan Carles I, reivindica la seva figura com la d'un "rei que s'ha deixat la vida per Espanya i li ha obert les portes de mig món". Diu que ha comès errors: Urdangarin i les dones. "Després d'allò de Bárbara Rey no podia posar la Corinna a El Pardo, les coses com són". I del possible desfalc? "Ha fet guanyar tants diners a empresaris espanyols, que si ha tingut algun rèdit econòmic és perquè va passar necessitat de petit. M'han dit que l'operació a Aràbia Saudita no era delictiva".

Mala relació amb Rubiales. "No l'hi perdono", salta amb enuig contra Luis Rubiales, president de la Federació Espanyola de Futbol. Cayetano recorda que quan va presidir l'Associació d'Esportistes (2012-2015), es va moure per aconseguir ajuts pels esports minoritaris. "En un any i mig vam passar de 40.000 a 800.000 euros", apunta abans de denunciar: "Bé, doncs Rubiales se la va carregar".

  • "Em va dir que jo era un sindicat, i em va intentar comprar.  Em va preguntar que què necessitava. I jo no volia res. Doncs es va carregar l'associació".
  • "És un psicòpata, prepotent, xulo... un personatge. És perillós, perquè amenaça".
  • "Em va demandar per dir que és un mafiós. Em demanava 30.000 euros".
  • "Tinc la il·lusió que algun dia ens toqui fer alguna cosa junts, a ser possible cara a cara".

Per últim, Cayetano repassa també com ha acabat el seu periple judicial amb Sálvame. Després de 15 anys, l'aristòcrata ha aconseguit que es condemnés el programa de Jorge Javier Vázquez.

  • "Tot va començar pel que deien de mi per haver sortit a sopar amb una amiga, quan portava sis anys i mig amb la meva nòvia".
  • "Com que l'honor i la intimitat en aquest país han aconseguit que no existeixi, vaig demanar 200.000 euros, que eren els diners que havien guanyat en publicitat a base de calumniar-me".
  • "Enfrontar-se a Telecinco és molt complicat. Tot el que has de sentir al judici, aquell nivell de calúmnies. Surts desestabilitzat"
  • "Després d'una lluita intempestiva, per fi ho he aconseguit. Han trigat un any i dos mesos a llegir la sentència al programa, perquè s'han resistit. Jo vaig cobrar la indemnització l'any passat".