La Jungla
Carlos Cuevas i Guillem Clua, protagonista i creador de 'Smiley'
Foto: Carlos Cuevas i Guillem Clua, protagonista i creador de 'Smiley' | Instagram
Llengua

Carlos Cuevas i Guillem Clua: "Netflix vol sèries en català, però hi ha autocensura"

Barcelona.
Carlos Cuevas i Guillem Clua, protagonista i creador de 'Smiley'
Foto: Carlos Cuevas i Guillem Clua, protagonista i creador de 'Smiley' | Instagram

El proper 7 de desembre, Guillem Clua estrena Smiley a Netflix, la sèrie basada en l'obra de teatre homònima que protagonitzen Carlos Cuevas i Miki Esparbé. Malgrat que passa íntegrament a Barcelona, la història d'amor de l'Àlex i el Bruno no serà la primera producció de la plataforma amb versió original totalment en català. Per contra, serà bilingüe castellà-català. N'ha parlat el creador a El món a RAC1.

Al detall: En una conversa amb Jordi Basté, Clua ha revelat que Smiley serà bilingüe —tot i que no al 50%—. De fet, que el català fos present a la sèrie va ser una de les primeres demandes que l'autor va fer a Netflix. "Jo entregava guions amb escenes senceres en català i no deien res. Només volien que els passés les traduccions per entendre-ho tot bé", explica.

A més, segons Clua hi ha un problema d'autocensura que fa que autors catalans presentin projectes en castellà.

  • "Netflix està desitjant rebre projectes en català, el que passa que no en reben perquè ens autocensurem".

Què diu Carlos Cuevas? Igual que Clua, Carlos Cuevas assegura que els responsables de Netflix esperen propostes en català però que no els les envien. A RAC1, l'actor de Montcada i Reixac s'explica així:

  • "Moltes vegades té més a veure amb l'autocensura del creador, que creu que no serà validat per Netflix o que arribarà a un públic més petit si ho fa en català".
  • "Ho sabem de primera mà, tenim molts amics dins de Netflix. Tenen ganes de sentir català, euskera i gallec".
  • "També hi ha les ganes d'arribar a Llatinoamèrica, però això és una ximpleria. La sèrie més vista de l'any és El juego del calamar, que és en coreà; i Merlí va fer la volta al món sent una sèrie en català".
  • "Smiley és la primera sèrie original de Netflix amb [una part de] la trama en català. Es van conquerint parcel·les".

Tradicions catalanes. Més enllà de la llengua, Smiley —ambientada en l'època de Nadal— també mostrarà tradicions catalanes. Entre elles, el tió i el caganer del pessebre.

Per últim: Des de la seva estrena al teatre l'any 2012 a Barcelona, Smiley s'ha representat als escenaris de més d'una quinzena de països. Amb el salt a Netflix al desembre, l'obra de Guillem Clua arribarà a 190 països de tot el món.