La Jungla
Carles Porta, a l'Escola Judicial
Foto: Carles Porta, a l'Escola Judicial | True Crime Factory
Famosos

Carles Porta, envoltat de jutges: reivindicació del català amb un joc de paraules

Barcelona.
Carles Porta, a l'Escola Judicial
Foto: Carles Porta, a l'Escola Judicial | True Crime Factory

"Hola a tothom, soc Carles Porta". Així va començar la conferència que el presentador de Crims va fer aquest dijous a l'Escola Judicial, "la més difícil" que ha fet mai, va dir. Una masterclass davant de 150 jutges en pràctiques i professors, que va aprofitar per reivindicar el català a la judicatura.

Al detall: Porta havia estat convidat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per fer una xerrada als futurs jutges i jutgesses a Barcelona. Alguns d'ells, arribats de la resta d'Espanya, han après català gràcies al programa de l'escola. Per això, el periodista no va perdre l'oportunitat de defensar la necessitat d'usar la llengua pròpia també als tribunals.

Què diu Carles Porta?

  • "Ja sabeu que als catalans ens agrada molt la nostra llengua, i que un jutge la parli o l'entengui ens encanta i ho agraïm".

A més, els ha explicat un dels embarbussaments més populars que té l'idioma català: "Setze jutges d'un jutjat mengen fetge d'un jutjat". Irònic, davant d'un munt de futurs magistrats.

Què és l'Escola Judicial? Configurada com a centre de selecció i formació de jutges i magistrats, depèn del Consell General del Poder Judicial. Té com a objecte "proporcionar una preparació integral, especialitzada i de qualitat als membres de la carrera judicial i als aspirants a ingressar-hi".

Televisió. Dilluns que ve, 5 de desembre, TV3 emet l'última entrega de Crims de 2022. Es tracta de la segona part del cas Febamar, un matrimoni torturat fins la mort a Alcanar. La primera entrega, emesa aquesta setmana, va assolir un 27,7% de quota de pantalla i una audiència mitjana de 617.000 espectadors.

Per últim: TV3 ha signat un conveni amb les productores True Crime Factory i Goroka per garantir nous programes de Crims, un dels grans èxits d'audiència de la cadena. Amb aquest acord, la televisió pública lliga Carles Porta pels propers anys.

Categoria: La Jungla