Meteo i Serveis
El temps

El temps per un Nadal "canari" a Catalunya: sol, suavitat diürna i boires

Encarem les festes nadalenques amb temperatures entre 10 i 12ºC superiors a les habituals per l'època. Absència de fred i molta suavitat o "caloreta" durant els migdies. Pronostiquem boires matinals a l'interior que no seran persistents i bancs d'estrats baixos arran de mar a causa de la massa d'aire càlid que ens arriba. Moltes màximes oscil·laran entre els 20 i els 25ºC, especialment al prelitoral, terres de l'Ebre i comarques gironines. 

Els motius: La configuració atmosfèrica vindrà marcada per una dorsal anticiclònica acompanyada d'un matalàs d'aire molt càlid a les capes mitjanes i baixes troposfèriques. Aquesta situació de vent del sud i del sud-oest implica que ens afecti una massa d'aire força estable i d'origen subtropical.

  • Per fer-nos-en una idea, a 1.500 metres tindrem una bombolla càlida d'entre 12 i 14ºC: es tracta d'una massa d'aire típica de finals de maig o principis de juny. A més, els vents en superfície determinen fins on s'enfilarà el termòmetre.
  • Alguns dies tindrem vent aponentat, que farà pujar el mercuri a la costa i al prelitoral i altres dies el vent girarà més a sud-oest, que implicaria més calor a les comarques de Girona. Simultàniament, la Val d'Aran viurà un episodi de "vent d'Espanha": flux d'aire de component sud que al travessar la Serralada Pirinenca es reescalfa molt al seu vessant nord. 

En profunditat: Dissabte amb temps estable, tranquil i sec. Farà sol arreu amb bandes de núvols prims que podran deixar el cel mig enteranyinat a estones. Es podran formar boires matinals que podran ser espesses al Pla de Lleida, Segre Mitjà, altiplà central i altres sectors entre la Catalunya Central i les estivacions prepirinenques. Bancs de boira possibles al solsonès, vall del Cardener, baix Berguedà, Plana de Vic, Lluçanès, valls del Ripollès, Conca de Tremp o l'Urgellet. La majoria d'aquests estrats baixos aguantaran fins al migdia i s'haurien d'aixecar abans de dinar. Podria quedar algun reducte de boira alta entre l'altiplà central i el Prepirineu.

  • A banda, podria començar a formar-se alguna boira costanera- que s'anomenen d'advecció- especialment cap a la Costa Brava o Cap de Creus. 
    El dia de Nadal es presenta igualment estable i plàcid. Les boires de l'interior serien menys extenses que dissabte i quedarien circumscrites a ponent. Per altra banda, els estrats baixos costaners poden guanyar extensió i consistència.
  • Són boires baixes que afecten exclusivament la primera línia de la costa, típiques de primavera, i redueixen la visibilitat arran de mar. Poden afectar qualsevol punt del litoral català, especialment a primera i a última hora del dia. A la resta, ambient assolellat i amb alguns núvols prims inofensius. 

Amb xifres: Les temperatures estaran entre 8 i 12ºC per sobre els valors habituals per l'època. De nit, no farà un fred excessiu i no es produiran glaçades extenses. Podríem trobar algun valor negatiu a les valls del Pirineu a causa de la inversió tèrmica, que acumula la humitat i l'aire fred a les zones fondes en situacions d'estabilitat. A la Catalunya Central, mínimes d'entre els 4 i els 8ºC: és fred nocturn però no pas excessiu ni gèlid. Al prelitoral, valors d'entre els 10 i els 14ºC. A la costa, nits suaus i poc hivernals: no baixaran dels 15 o 16ºC en alguns casos.

  • Si les temperatures mínimes ja són altes en conjunt, les màximes encara més: 
    Dissabte: temperatures d'entre 22 i 26ºC al prelitoral, Terres de l'Ebre i punts de l'interior de Girona. Al Vallès, Penedès, Alt Camp, Baix Ebre o interior de la Selva és on farà més caloreta al migdia. Arran de mar, suavitat però la possible presència de boira impediria que pugés tant la temperatura. En qualsevol cas, màximes per sobre dels 19 o 21ºC. A la Val d'Aran i especialment a les cotes més baixes, valors pròxims als 20ºC. Allà on la boira persisteixi més fins el migdia (Segarra, Noguera, Solsonès, Alta Anoia...) temperatures més frenades, amb valors d'entre els 12 i els 14ºC.
  • Nadal: Valors d'entre els 22 i els 26ºC també a les comarques del prelitoral i especialment cotes mitges, entre els 400 i els 700 metres. No descartem algun valor de 27ºC en aquests indrets. Pujaran les temperatures a la Catalunya Central, Segre Mitjà i altiplà central perquè esperem menys boira. Podrien fregar els 20ºC en alguns casos. En canvi, baixaran una mica els valors a Ponent, especialment al Segrià, on sí que la boira farà la guitza al termòmetre. Allà, màximes al voltant dels 12ºC. Molta suavitat també a les valls pirinenques: Sort, Tremp, La Seu d'Urgell, Berga o Ripoll podrien acariciar els 20ºC.
  • Sant Esteve: La suavitat dominarà arreu. Les temperatures pujaran a les comarques de Girona a causa del vent del sud-oest reescalfat. A La Selva, Gironès i Garrotxa podran superar els 25ºC. Molta suavitat a l'Aran, amb valors pròxims als 20ºC, igual que en d'altres valls pirinenques. Pugen les temperatures al Pla de Lleida perquè la boira serà menys important que el dia de Nadal, amb màximes al Segrià al voltant dels 17 o 18ºC. A la costa, la boira d'advecció impedirà que hi pugui fer tanta calor, però també parlarem d'ambient suau, amb valors pròxims als 19 o 20ºC. 

A la pràctica: Necessitarem jaqueta (no excessivament gruixuda) durant la nit a l'interior i Pirineu, sobretot valls i zones fondes. A la costa, no caldrà abrigar-nos gaire de nit, amb una jaqueta d'entretemps serà suficient. Si circulem per l'interior o en trams de la costa, precaució amb la boira, perquè reduirà molt la visibilitat. Migdies amb ulleres de sol i màniga curta pràcticament. Si pugeu a esquiar, molta crema solar i no aneu massa abrigats perquè us sobraran peces. 

Per acabar: La recta final del 2022 es preveu molt suau i bastant seca. Les temperatures continuaran clarament superiors a les normals per l'època: gairebé cada dia superarem els 20ºC de forma extensa. No ens afectarà cap front ni pertorbació actius, per tant, paraigües desats a moltes comarques. Podran seguir les boires matinals a l'interior i també els bancs d'estrats baixos a la franja costanera.

Categoria: Meteo i Serveis
Etiquetes: Nadal Temperatura