Meteo i Serveis
Un home posa les cadenes de neu al cotxe a Esterri d'Àneu
Foto: Un home posa les cadenes de neu al cotxe a Esterri d'Àneu | ACN
Temps

L'onada de fred situa la costa per sota dels 0 graus i l'interior, dels -9

Un home posa les cadenes de neu al cotxe a Esterri d'Àneu
Foto: Un home posa les cadenes de neu al cotxe a Esterri d'Àneu | ACN

L'onada de fred que afecta Catalunya ha fet caure les temperatures aquesta nit i matinada del 22 de gener per sota dels 0 °C a la costa i dels -9 °C a l'interior.

Per què és important? Protecció Civil de la Generalitat ha activat diverses alertes pels episodis de fort vent, de fred i de mal estat del mar aquests dies per la borrasca Gerard.

A la pràctica:

  • Destaquen registres a tocar de mar com els -4 °C de Viladecans, els -3,7 °C de Cunit, els -2,6 °C de Malgrat de Mar o els -1,9 °C del Port de Barcelona-ZAL Prat, segons les dades de les estacions automàtiques del Meteocat.
  • A comarques centrals i d'interior, els termòmetres s'han desplomat fins als -9 °C a Sant Julià de Vilatorta, els -8,6 °C a Guixers, els -8,2 °C a Vic, els -7,9 °C a Orís, els -7,7 °C a Cardona o els 7,3 °C a Sant Salvador de Guardiola.
  • A alta muntanya, el torb és el gran protagonista amb temperatures que oscil·len entre els -10 °C i els -15 °C (-15,5 °C a la Bonaigua i -14,8 °C a Sasseuva, a la Vall d'Aran)

A més: La forta ventada –amb ratxes d'entre 50 i 80 km/h- ha impedit mínimes més baixes als dos extrems del país i en algunes comarques de Ponent.

Situació actual:

  • Protecció Civil manté l'alerta per onada de fred a gran part de Catalunya i ha reclamat als municipis que informin al CECAT dels espais que tenen habilitats per a acollir les persones que ho necessitin i també que activin els procediments i convenis que disposin per a aquesta situació.
  • Barcelona ja ha activat l'operació fred en fase d'alerta i ha habilitat 262 places addicionals per acollir persones que necessitin un lloc on pernoctar. Des del passat 1 de desembre s'han atès 350 persones. D'aquestes, 287 eren homes i 63 dones.

Per acabar: Protecció Civil també recomana molta prudència en la mobilitat en cas de trobar gel a la calçada i extremar les precaucions amb els aparells de calefacció als habitatges, garantint sempre una correcta ventilació.

Categoria: Meteo i Serveis