Meteo i Serveis
Dues dones es refresquen en una font a Lleida
Foto: Dues dones es refresquen en una font a Lleida | Salvador Miret / ACN
Temps

L'estiu s'avança a finals d'abril: es preveuen màximes de 35 °C

Temps de lectura: 2 minuts
Dues dones es refresquen en una font a Lleida
Foto: Dues dones es refresquen en una font a Lleida | Salvador Miret / ACN

Els últims dies d'abril aniran acompanyats d'una calor excepcional. La calor que farà entre aquest divendres i dissabte serà totalment impensable amb valors totalment estiuencs.

Per què és important? Si es confirmen aquestes altes temperatures, estaríem parlant d'un episodi de calor històric pel que fa a aquests moments de l'any.

Què en sabem? El Servei Meteorològic de Catalunya informa de l'arribada d'una massa d'aire molt càlid que provocarà un notable ascens de la temperatura.

  • La predicció meteorològica indica una forta pujada de la temperatura, que tindrà el seu punt àlgid entre divendres i dissabte.
  • La temperatura màxima més elevada podrà fregar els 35 ºC a Ponent i podrà superar els 30 °C a altres punts de l’interior.
  • Al litoral, prelitoral i al Pirineu, els valors màxims estaran entre 20 i 24 ºC, i a la resta del territori entre 26 i 30 ºC. 
  • La temperatura mínima més alta s’enregistrarà al terç sud, amb valors d’entre 16 i 18 ºC.

En detall: S'esperen temperatures de: 34 ºC a Lleida, Mollerussa i Balaguer; 30 ºC a Tortosa i Vic; 27 ºC a Vielha; 29 ºC a Girona; i 25 ºC a Barcelona i Tarragona.

D'on venim? El mes d'abril amb més calor va ser el 2011 quan a Vinebre es van fregar els 35 ºC, amb un valor de 34,9 ºC. 

  • Dels dinou anys analitzats pel Servei Meteorològic de Catalunya, gairebé la meitat dels anys la temperatura màxima del mes no ha arribat 30 ºC. Enguany ja hem arribat a aquesta xifra i el 20 de març es van donar 30,4 ºC a Alcarràs.

Amb xifres: Els dies d'estiu han passat de 90 a 145 (un 61,1% més) en els darrers 50 anys a les principals ciutats espanyoles, segons un estudi del Centre de Política del Sòl i Valoracions (CPSV) de la Universitat Politècnica de Catalunya – Barcelona Tech (UPC).

  • La dada representa que en relació al que passava fa mig segle, ara hi ha dos mesos més de dies càlids.
  • En aquestes ciutats, l'increment mitjà de les temperatures ha pujat 3,54 graus centígrads entre el 1971 i el 2022. Segons la investigació, són de les que registren les anomalies climàtiques més acusades del món.
  • A més, les nits tropicals s'han incrementat en 18 i han passat d'una mitjana de 45 a 63. El 2022 va ser el segon any més càlid registrat a Europa, amb 0,9 graus més de mitjana.

Els últims dies d'abril aniran acompanyats d'una calor excepcional. La calor que farà entre aquest divendres i dissabte serà totalment impensable amb valors totalment estiuencs. Per què és important? Si es confirmen aquestes altes temperatures, estaríem parlant d'un episodi de calor històric pel que fa a aquests moments de l'any. Què en sabem? El Servei Meteorològic de Catalunya informa de l'arribada d'una massa d'aire molt càlid que provocarà un notable ascens de la temperatura. La predicció meteorològica indica una forta pujada de la temperatura, que tindrà el seu punt àlgid entre divendres i dissabte. La temperatura màxima més elevada podrà fregar els 35 ºC a Ponent i podrà superar els 30 °C a altres punts de l’interior. Al litoral, prelitoral i al Pirineu, els valors màxims estaran entre 20 i 24 ºC, i a la resta del territori entre 26 i 30 ºC.  La temperatura mínima més alta s’enregistrarà al terç sud, amb valors d’entre 16 i 18 ºC. En detall: S'esperen temperatures de: 34 ºC a Lleida, Mollerussa i Balaguer; 30 ºC a Tortosa i Vic; 27 ºC a Vielha; 29 ºC a Girona; i 25 ºC a Barcelona i Tarragona. D'on venim? El mes d'abril amb més calor va ser el 2011 quan a Vinebre es van fregar els 35 ºC, amb un valor de 34,9 ºC.  Dels dinou anys analitzats pel Servei Meteorològic de Catalunya, gairebé la meitat dels anys la temperatura màxima del mes no ha arribat 30 ºC. Enguany ja hem arribat a aquesta xifra i el 20 de març es van donar 30,4 ºC a Alcarràs. Amb xifres: Els dies d'estiu han passat de 90 a 145 (un 61,1% més) en els darrers 50 anys a les principals ciutats espanyoles, segons un estudi del Centre de Política del Sòl i Valoracions (CPSV) de la Universitat Politècnica de Catalunya – Barcelona Tech (UPC). La dada representa que en relació al que passava fa mig segle, ara hi ha dos mesos més de dies càlids. En aquestes ciutats, l'increment mitjà de les temperatures ha pujat 3,54 graus centígrads entre el 1971 i el 2022. Segons la investigació són de les que registren les anomalies climàtiques més acusades del món. A més, les nits tropicals s'han incrementat en 18 i han passat d'una mitjana de 45 a 63. El 2022 va ser el segon any més càlid registrat a Europa, amb 0,9 graus més de mitjana

Categoria: Meteo i Serveis
Etiqueta: Temps