Meteo i Serveis
El Temps

Dualitat meteorològica pel cap de setmana: dissabte assolellat vs diumenge tempestuós

Temps de lectura: 5 minuts

Cap de setmana amb canvi de temps que el notarem durant el diumenge a la tarda, amb xàfecs i tempestes reactivant-se a moltes comarques. Fins aleshores, tranquil·litat, molta calor a l'interior i més fresca arran de mar, amb marinades persistents. 

Els motius: Ens creua una petita zona d'aire fred en alçada pel nord de la península Ibèrica associada a un front fred que incrementa la inestabilitat a Catalunya durant el diumenge, especialment la segona meitat de la jornada. No serà un "solc" extremadament actiu, però sí suficient per a fer contrast amb l'aire calent a capes baixes i l'entrada més fresca en alçada. 

En profunditat: Dissabte força tranquil i assolellat, amb bandes de núvols prims i alguns estrats baixos residuals en trams costaners. A la tarda-vespre es carregarà de núvols el Pirineu Occidental, on podrien caure alguns ruixats i xàfecs.

  • De nit, podrien entrar alguns plugims o ruixats poc importants per ponent o l'interior de Tarragona. La marinada serà notícia aquesta tarda, amb ràfegues persistents i moderades, especialment al prelitoral, est de Lleida i altiplà central, on podrien assolir-se els 50 i 60 km/h. Molta calor a l'interior: al pla de Lleida, Conca de Tremp, Segre Mitjà, Pla de Bages, Priorat i Ribera d'Ebre podrem assolir els 32 o 33ºC. Són temperatures de ple estiu, que ens situen en valors entre 8 i 10ºC superiors als habituals per l'època. en canvi, a la costa fa la temperatura "habitual", amb marinades constants que frenen el mercuri cap als 20 o 22ºC.
  • Al litoral notarem més fresca si ens trobem a l'ombra i bufa aquest vent de mar. Demà diumenge baixaran les temperatures i es notarà especialment al Pirineu, Prepirineu, Catalunya Central i comarques gironines. Dia variable i canviant, amb estones de cel més carregat i temps més complicat a partir del migdia. Començaran a caure xàfecs i tempestes al Pirineu i Prepirineu, que a mesura que avanci la tarda s'aniran estenent i propagant cap a les comarques de Girona, Catalunya Central i sector del Vallès o Montseny-Guilleries.
  • De cara al vespre, aquests xàfecs podrien arribar desfets en algun tram de la costa, però deixaran poca pluja. A l'interior de Tarragona i Ebre també es podrien formar alguns ruixats o nuclis tempestuosos. A última hora, canvi i gir sobtat i brusc de vent, que pot bufar amb força cap a la Selva, Maresme i Barcelonès, de component nord-est que donarà sensació de temps més insegur i desagradable.

Amb xifres: Les temperatures oscil·laran entre els 25 i els 30ºC a l'interior aquest dissabte, amb valors que arribaran als 33ºC a Ponent, Conca de Tremp o interior de l'Ebre. Diumenge seguirà fent calor al Pla de Lleida, tot i que les màximes ja no arribaran a la ratlla dels 30ºC. A les Terres de l'Ebre no notaran la baixada de temperatures, amb màximes que podrien assolir aquí si els 30ºC. La baixada del termòmetre serà significativa al Pirineu, Prepirineu, Depressió Central i comarques gironines. En alguns casos, el descens serà d'entre 4 i 7ºC, amb valors màxims per sota clarament dels 4ºC. És a la cara nord del Pirineu on notarem més aquesta davallada tèrmica: a la Val d'Aran les màximes baixaran més de 10ºC, amb valors que no passaran dels 15ºC al migdia a Vielha. A la costa de Barcelona i costa Brava, temperatures molt semblants a les de dissabte, valors entre els 20 i els 23ºC.

  • Pel que fa a les precipitacions, les tempestes dominicals podrien acumular entre 10 i 20 mm al Pirineu, Prepirineu, comarques de Girona i Catalunya Central. En punts del Ripollès, Serra Transversal, Cabrerès, Guilleries o Collsacabra podríem sumar 40 i 50 mm de forma puntual. A la costa, poca pluja, tot i que arribaran alguns xàfecs al vespre, que deixaran menys de 5 mm. Al Segrià, Garraf, Penedès, les Garrigues, punts del Camp de Tarragona i Delta de l'Ebre pràcticament no caurà ni una gota. 

A la pràctica: Aquest dissabte necessitarem ulleres de sol, màniga curta i crema solar. A la tarda-vespre ,paraigües plegable a la Vall d'Aran, Alt Pallars i Alta Ribagorça o Principat d'Andorra. Demà haurem d'aparcar les ulleres de sol, haurem de recuperar jaqueta també al migdia al Pirineu, Prepirineu i Girona, així com els paraigües més a prop. Al Garraf, Penedès, Segrià i Camp de Tarragona no serà tan necessari el paraigua. A les Terres de l'Ebre haurem de continuar amb ulleres de sol, màniga curta i crema solar.  

Categoria: Meteo i Serveis
Etiquetes: Temps Pluja