Meteo i Serveis
Cel cobert de fum a la Ria de Vigo
Foto: Cel cobert de fum a la Ria de Vigo | Javier Vázquez / Europa Press
Incendis

Arriba a Espanya un núvol de fum procedent dels grans incendis del Canadà

Temps de lectura: 2 minuts
Cel cobert de fum a la Ria de Vigo
Foto: Cel cobert de fum a la Ria de Vigo | Javier Vázquez / Europa Press

El fum dels grans incendis forestals al Canadà han viatjat una llarga distància de 7.000 quilòmetres fins a arribar a Espanya. El cel de moltes localitats s'ha despertat tapat amb un núvol blanc i dens.

Per què és important? És una prova evident de la magnitud i la gravetat dels incendis que cremen al Canadà des de fa mesos. De fet, fa uns dies el cel de la ciutat de Nova York quedava completament cobert per una boirina procedent del fum dels incendis.

Què en sabem? Per molt que sembli sorprenent, els vents que predominen en aquest part de l'hemisferi són d'oest a est i, per tant, aquest núvol de fum segueix el règim natural dels vents atmosfèrics fins a arribar a Europa.

  • Els primers rastres d'aquest núvol de fum es van deixar veure a Galícia, on tenien un aspecte difuminat. 
  • El servei de monitoratge de la UE ha informat que les restes de fum arribin avui als Països Catalans.

A la pràctica: El coordinador de la Unitat de Qualitat de l'Aire del CSIC-UHU, Jesús de la Rosa, ha explicat que són núvols que "estan a molta alçada" i, per tant, "no ha de tenir una incidència directa sobre la qualitat de l'aire, i si la té serà mínima". 

  • La situació sí que pot provocar una lleugera reducció de la visibilitat, com de calitja, però en aquest cas no per partícules en suspensió de pols sinó per partícules de fum.
  • Aquestes partícules tampoc no afecten la qualitat de l'aire, per les capes elevades en què viatgen.

D'on venim? No està previst que l'impacte sigui tan greu com al Canadà o als Estats Units, on el cel va quedar completament tapat per una boirina procedent del fum dels incendis de les diverses zones del Canadà.

  • A més, la població nord-americana es troba en risc per la toxicitat de les partícules que es trobaven suspeses a l'aire.