Meteo i Serveis
Entrada al parc de la Ciutadella pel passeig de Pujades
Foto: Entrada al parc de la Ciutadella pel passeig de Pujades | Mariona Gil / Ajuntament de Barcelona
Canvi climàtic

Les altes temperatures nocturnes són més perilloses que les diürnes: què fer per dormir millor?

Temps de lectura: 2 minuts
Entrada al parc de la Ciutadella pel passeig de Pujades
Foto: Entrada al parc de la Ciutadella pel passeig de Pujades | Mariona Gil / Ajuntament de Barcelona

Els estius són cada vegada més calorosos. Els termòmetres registren temperatures cada vegada més altes i arriben a rècords nous en diferents parts del territori català i els experts estan preocupats pels efectes que aquestes altes temperatures poden tenir en la nostra salut.

Per què és important? Catalunya està vivint una onada de calor que està deixant temperatures mai registrades. De fet, les nits també estan sent molt caloroses, amb temperatures anormals, especialment al litoral i al prelitoral català.

Què en sabem? Segons els experts de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), les temperatures nocturnes altes són "particularment perilloses per a la salut humana".

  • Tal com publica el mitjà Sinc, el cos és incapaç de recuperar-se de la calor permanent, el que pot provocar un augment d'atacs de cor i morts.
  • Els científics tenen la certesa que el fenomen de El Niño, amplificarà la freqüència i intensitat dels episodis de calor extrema.

Amb xifres: Es calcula que l'estiu passat les altes temperatures van provocar 60.000 morts addicionals únicament a Europa.

  • L'hemisferi nord pateix actualment sis més onades de calor que en els anys vuitanta i hi ha llocs on s'han superat els 45 graus i durant la nit els 40.
  • De fet, a Catalunya Figueres va arribar a la xifra rècord amb 45,3 ºC aquest dimarts 18 de juliol.

Consells: A partir dels 25 graus es parla de nit tòrrida, i dormir amb aquestes temperatures és molt complicat. Segons els experts, la temperatura ideal hauria de ser entre 18 i 21 graus. Els experts recomanen alguns hàbits per poder descansar una mica millor durant aquestes nits d'extrema calor.

  • Refrigerar l'habitació, però programant una temperatura moderada o fer servir ventiladors.
  • També cal seguir altres hàbits com un menjar lleuger o sopars freds.
  • Dutxar-se abans d'anar a dormir amb aigua tèbia també pot ajudar a sentir-nos més còmodes i poder agafar abans el son.