Meteo i Serveis
Embassament de Tous a València
Foto: Embassament de Tous a València | EFE
Sequera

Les reserves dels embassaments, a punt de tocar terra i fer rècord

Temps de lectura: 2 minuts
Embassament de Tous a València
Foto: Embassament de Tous a València | EFE

Alerta per sequera. Les reserves dels embassaments tornen a estar a punt de tocar terra amb un 25% de la seva capacitat i encara es preveu que aquesta setmana baixi més aquesta xifra fins a situar-se a nivells més baixos des del 2008.

Per què és important? Amb plena onada de calor i l'episodi de sequera, l'escassetat d'aigua en els embassaments pot portar Catalunya a una situació crítica.

En detall: La conca amb una situació més extrema és la Muga. El pantà de Darnius-Boadella està al 18% de la seva capacitat, per sota del que es va registrar a la sequera del 2008, que es va situar al 21%.

  • La situació és una mica millor a les conques de l'Ebre, que es troben de mitjana al 35% de la seva capacitat, tot i que continuen sent xifres baixes.

Context: Aquest estiu està sent més sec que els anteriors al juliol les pluges van ser molt irregulars i a l'agost, fins ara, no ha plogut ni un 10% del que és habitua, però les restriccions han ajudat que els embassaments no s'hagin buidat tan de pressa com l'any passat.

D'altra banda: Continuen les matinades tòrrides a la major part de Catalunya. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), s'han registrat temperatures mínimes de 27,8ºC a Barcelona.

  • Al barri del Raval de Barcelona s'ha registrat la mínima més alta que frega els 30 graus. A més, 27,4ºC a Badalona-Museu o 26,9ºC a Vilanova de Meià.

Previsions: L'onada de calor que està travessant Catalunya s'allargarà fins divendres amb temperatures que superaran els 40 graus. Davant d'aquest escenari s'ha activat l'alerta per altes temperatures a la majoria de comarques.

  • El dia més elevat podria arribar aquest dimecres, quan la temperatura tocaria sostre amb gairebé 43ºC a Ponent, 40ºC a moltes comarques, més de 35ºC a la costa, nits sufocants al prelitoral i fins i tot alguna mínima molt elevada a la costa.