Meteo i Serveis
L'alerta que la Comunitat de Madrid va enviar als mòbils dels madrilenys durant la DANA d'inicis de setembre
Foto: L'alerta que la Comunitat de Madrid va enviar als mòbils dels madrilenys durant la DANA d'inicis de setembre | EFE
Emergències

Protecció Civil envia avui una estrident alerta als mòbils de Barcelona i rodalia

Actualitzat: Dijous, 14 de setembre de 2023. 09:00
Temps de lectura: 4 minuts
L'alerta que la Comunitat de Madrid va enviar als mòbils dels madrilenys durant la DANA d'inicis de setembre
Foto: L'alerta que la Comunitat de Madrid va enviar als mòbils dels madrilenys durant la DANA d'inicis de setembre | EFE

Protecció Civil farà una prova del sistema d'alertes als mòbils de l'àrea metropolitana de Barcelona el pròxim dijous 14 de setembre. Això vol dir que, si ets veí de la capital catalana i rodalia, o t'hi trobes, rebràs un missatge d'alerta.

Per què és important? L’objectiu de l’enviament massiu de missatges és testejar el sistema d’alertes i familiaritzar a la població amb un mètode que pretén protegir davant catàstrofes com un accident químic o unes inundacions, entre d’altres. Amb la prova de dijous, Protecció Civil completa la implantació de l’eina de missatgeria d’alertes de Protecció Civil a telèfons mòbils a tot Catalunya. 

Què esperar? Totes les persones que es trobin al Barcelonès, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Maresme i Baix Llobregat rebran un missatge al seu telèfon mòbil intel·ligent; també totes aquelles persones que hi estiguin de pas per carretera o ferrocarril.

  • Aquest és el missatge que rebran: “PROVA D’ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA. ÉS UN SIMULACRE. No truquis al 112. En una emergència real rebries instruccions per protegir-te”.
  • El so serà fort i estrident, diferent de la resta de sons dels dispositius, i la notificació també anirà acompanyada de vibració. En el moment de la prova tots els telèfons mòbils sonaran i vibraran de forma simultània, encara que estiguin en silenci.

Quan i on? L’assaig tindrà lloc entre les 10 del matí i les 13 h a les comarques del Barcelonès, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Maresme i Baix Llobregat, i serà el de major abast de població que s’ha fet fins ara a Catalunya.

  • A les 10 del matí, a municipis de les comarques del Vallès Oriental, Maresme, Sant Adrià del Besòs, Badalona i Santa Coloma de Gramenet.
  • A les 11 seran els telèfons mòbils de Barcelona.
  • A les 12 h els municipis Vallès Occidental.
  • A les 13 h els del Baix Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat.

I si no vull rebre'l? Les persones que, per raons de feina o bé per tenir una sensibilitat alta a certs sons, no vulguin rebre’l, hauran de posar el telèfon en mode avió o apagar-lo durant la franja horària que afecti la zona on es troba en aquell moment.

En cas dels mòbils antics... Els dispositius mòbils d’última generació tenen activada per defecte la recepció de les alertes. Són els Android versió 11 o superior i els iOS versió 15.6 o superior. En el cas dels mòbils més antics, cal configurar-los per rebre les alertes seguint aquestes instruccions.

L'anècdota: La Comunitat de Madrid va fer servir el mateix sistema per alertar de la DANA que va provocar diversos morts i desaparicions a principis de setembre. Tanmateix, va ser objecte de mems i riures pel seu so estrident, que va provocar un ensurt a més d'un a zones no afectades pel temporal.

A més: Per avaluar el sistema d'alertes, la Generalitat habilitarà dijous, com s’ha fet també en les quatre proves anteriors, una enquesta anònima perquè els ciutadans informin si han rebut o no el missatge, en quin idioma o de quina companyia són.

Context: El sistema d’enviaments massius a telèfons mòbils és molt útil, ja que permet una difusió massiva en un espai molt curt de temps. Es farà servir només en els casos d’emergència greu.

  • Fins ara, Protecció Civil ha dut a terme quatre proves per provar l’eina arreu de Catalunya. A la segona, feta a l'abril a les vegueries de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès, es va produir una errada en l’enviament que va fer que molts telèfons no rebessin el missatge; aquesta prova es va repetir el mes de juny.
Categoria: Meteo i Serveis
Etiqueta: Barcelona