La fi dels peatges: Espanya i Europa arriben a un acord

El govern espanyol ha arribat a un acord amb Brussel·les i Espanya no estarà obligat a implementar un sistema de pagament a les carreteres que depenguin de l'Estat.
Què en sabem? Segons ha avançat La Vanguardia, Espanya no estarà obligada a introduir peatges en aquelles autopistes i autovies que depenguin de l'Estat.
- A canvi d'eliminar els sistemes de pagament a la xarxa viària, el govern espanyol s'ha compromès a aplicar solucions per reduir les emissions de CO₂.
- A més, el país continuarà rebent fons europeus tot i que no apliqui peatges, una de les condicions perquè arribessin els diners europeus.
Context: Europa havia demanat a Espanya que apliqués peatges a les seves carreteres a partir del 2024. Però després de l'acord amb Europa, l'estat no haurà d'introduir peatges ni l'any que ve ni els següents.
- Arran d'aquest acord, s'inclouran una sèrie de mesures per fomentar el transport de mercaderies per ferrocarril a la futura llei de Mobilitat Sostenible.
D'on venim: La llei de Mobilitat Sostenible va quedar aturada a causa de la convocatòria de les passades eleccions generals.
- La previsió és que es reactivi quan es constitueixi un nou govern.
En detall: Les novetats que s'hauran d'aplicar a la nova llei de Mobilitat Sostenible després de l'acord amb Brussel·les són:
- Implantar un programa de desenvolupament d'autopistes ferroviàries en aquells corredors en els quals resulti viable i existeixi un interès empresarial per al seu desenvolupament.
- Aprovar una bonificació dels cànons ferroviaris per als tràfics de mercaderies durant un període mínim de cinc anys.
- Desenvolupar un programa de suport al transport ferroviari de mercaderies que contempli incentius i un pla de modernització.
Què diuen? La consellera de Territori, Ester Capella, ha exigit a l'Estat que expliqui "com farà el manteniment" de les autopistes sense els peatges.
- La consellera diu que actualment "ja hi ha problemes" de manteniment en vies que són titularitat de l'Estat.