Meteo i Serveis
El pantà de Sau
Foto: El pantà de Sau | ACA
Sequera

El Govern decretarà dijous l'emergència per sequera malgrat que la situació ja és crítica

Temps de lectura: 2 minuts
El pantà de Sau
Foto: El pantà de Sau | ACA

El Govern ha convocat una reunió extraordinària de la Comissió Interdepartamental de Sequera per aquest dijous i declarar l'emergència al sistema Ter-Llobregat.

Per què és important? Aquesta setmana, les previsions no indiquen cap pluja i, per tant, que la situació pugui millorar. De fet, les altes temperatures atípiques dels darrers dies no han afavorit a millorar la situació dels embassaments.

Què en sabem? En la roda de premsa després del Consell Executiu, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha afirmat que es preveu entrar en estat d'emergència per sequera "en els pròxims dies".

  • Plaja ha afirmat que l'arribada als 100 hectòmetres cúbics de capacitat als embassaments del sistema Ter-Llobregat —el límit per declarar l'emergència— estava prevista per a finals d'aquesta setmana, però "s'ha avançat uns dies".
  • Ha recordat que l'entrada a l'estat d'emergència i totes les seves restriccions previstes al Pla de Sequera, es declararà un cop arribi al 16% de capacitat dels embassaments, que aquest dimarts es troben al 16, 34%.
  • Plaja ha afirmat que quan s'arribi a aquesta situació es donaran "instruccions clares i concises per al conjunt de la població i els diferents sectors que es puguin veure afectats".

A més, Plaja ha recordat que la declaració de l'emergència no depèn només dels hectòmetres, sinó que la capacitat de l'embassament baixi del 16%, i recorda que ara mateix estan al 16,34%.

Previsions: La decisió s'ha de prendre després de la reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera "que és l'encarregada de prendre aquesta decisió".

  • Un cop es decideixi si es declara o no l'emergència, entrarà en vigor quan es declari al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), que podria ser l'endemà, és a dir divendres.

Quines són les restriccions?

Un cop Catalunya entri en emergència per sequera, es posaran en marxa un seguit de restriccions arreu del territori per mitigar els efectes de la sequera i afectaran l'àrea de Barcelona i els municipis que depenen de l'embassament de Darnius Boadella (Alt Empordà).