Món Global
Foto: | Europa Press
Guerra d'Ucraïna

Borrell assegura que la UE "aniquilarà" l'exèrcit rus si ataca nuclearment

Foto: | Europa Press

Josep Borrell, Alt Representant de Política Exterior de la Unió Europea, ha avisat que si Rússia du a terme un atac nuclear, la UE, l'OTAN i els Estats Units respondran "aniquilant" l'exèrcit rus.

Per què és important? És la primera vegada que un alt càrrec europeu parla directament de l'amenaça nuclear i de com respondria Occident. 

Què ha dit? Davant l'Acadèmia Diplomàtica Europea, el cap de la diplomàcia europea ha declarat que:

  • "Un atac nuclear tindrà resposta. No una resposta nuclear, però una resposta tan potent militarment que l'exèrcit rus seria aniquilat".
  • Europa "viu un moment seriós" i històric i els 27 han de demostrar "unitat" i "total fermesa".
  • "Hem d'estar preparats per fer tot el que puguem en les negociacions de pau. El món necessita que la guerra pari".

A més: L'OTAN ha evitat fer declaracions, però el secretari general aliat, Jens Stoltenberg, va afirmar que l'ús d'armes nuclears "tindria conseqüències greus per a Rússia".

  • Aquest dijous els mandataris de l'OTAN es reuneixen per tractar la invasió d'Ucraïna i les amenaces nuclears del Kremlin.

El context europeu: La guerra d'Ucraïna està tenint conseqüències econòmiques i generant inflació i augment de cost de l'energia en tots els països de la Unió.

  • Borrell ha destacat la importància de tenir presents països on les afectacions encara són més greus, a l'Àfrica i el Pròxim Orient.

El futur: Europa ha d'estar preparada per un nou període d'inestabilitat, ha assegurat l'alt dirigent que considera que cal pensar en un "nou ordre de seguretat".

La situació actual: Al camp de batalla Ucraïna està posant a Rússia contra les cordes. La victòria sobre la ciutat de Lima, regió de Donetsk envaïda per tropes russes el 2015, va ser un senyal del dèbil estat en què es troba l'exèrcit rus.

  • Entre els últims escenaris de guerra hi ha la destrucció del pont de Crimea (el pont de Kertx, el més llarg d'Europa amb 19 km), que Rússia va atribuir a Ucraïna i va respondre bombardejant Kíiv.