Món Global
Foto: | Muhammad Muzamil / Unsplash
Desigualtat

L'ONU alerta d'una "regressió crítica" en el benestar infantil, juvenil i de les dones

Foto: | Muhammad Muzamil / Unsplash

La inseguretat alimentària, la fam, el matrimoni infantil, els riscos de violència masclista, la depressió i l'ansietat en adolescents han augmentat des de 2020. Un Informe de les Nacions Unides (ONU) alerta dels "efectes devastadors" dels conflictes, la pandèmia i el canvi climàtic en la salut infantil, juvenil i de les dones.

Per què és important? Les dades mostres una "regressió crítica" en pràcticament totes les mesures de benestar infantil, i en molts indicadors clau dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU (ODS).

En detall: Uns 25 milions d'infants no estan vacunats o ho estan de forma insuficient (6 milions més que l'any 2019). Això els fa més vulnerables a contraure malalties.

  • Milions d'infants no van tenir cap contacte amb l'escola durant la pandèmia, aturant el seu aprenentatge durant un any o més. Això es tradueix en pèrdues d'aprenentatge. 
  • Gairebé 45 milions d'infants van patir desnutrició aguda i fins a 149 milions van tenir un retard en el creixement l'any 2020. La majoria de països de rendes baixes o mitja-baixa.

Conclusió: Els infants i adolescents tenen oportunitats molt diferents de desenvolupar la seva vida de forma saludable en funció del lloc on neixen, de la seva exposició al conflicte i les circumstàncies econòmiques de les seves famílies.

  • Un infant nascut en un país de baixos ingressos té una esperança de vida de 63 anys, mentre en un país amb alts ingressos l'edat és de 80 anys.
  • La majoria de morts maternes, infantils, d'adolescents i de nadons nascuts morts, es concentrava l'any 2020 a l'Àfrica subsahariana i al sud de l'Àsia.

Els desplaçats: Els sis països amb més nombre de persones desplaçades encapçalen la llista d'inseguretat alimentària. Són Afganistan, la República Democràtica del Congo, Etiòpia, Sudan, Síria i el Iemen.

  • L'any 2021 un total de 89,3 milions de persones a tot el món van ser expulsades de les seves llars per la guerra, la violència, la persecució i els abusos de drets humans.

Les dones: L'informe detalla que una dona a l'Àfrica té un risc 130 vegades més alt de morir per causes relacionades amb l'embaràs o el part que una dona d'Europa o Nord-amèrica.

Què diu?

  • "Al centre de la nostra promesa incompleta hi ha el fracàs a l'hora d'abordar les enormes desigualtats que estan a l'arrel de les crisis mundials, des de la pandèmia de COVID-19 fins als conflictes i l'emergència climàtica", assegura l'ONU.
  • "Els impactes de la COVID-19, els conflictes i les crisis climàtiques han augmentat el que està en joc per a les comunitats vulnerables, revelant les debilitats i desigualtats en els sistemes d'atenció de salut i revertint els avenços aconseguits amb molt d'esforç per a les dones, els nens i els adolescents".
Categoria: Món Global
Etiqueta: ONU