Món Global
Aixecament d'una bandera dels EUA al memorial miltar de l'estat de Nevada
Foto: Aixecament d'una bandera dels EUA al memorial miltar de l'estat de Nevada | Ty O'neil / ZUMA P / EUROPA PRESS
Eleccions legislatives

Empat tècnic al Senat dels EUA a falta de Nevada i Georgia

Aixecament d'una bandera dels EUA al memorial miltar de l'estat de Nevada
Foto: Aixecament d'una bandera dels EUA al memorial miltar de l'estat de Nevada | Ty O'neil / ZUMA P / EUROPA PRESS

El color del senat dels Estats Units durant els dos pròxims anys es decideix als estats de Nevada i Georgia. Després que Mark Kelly -demòcrata- fos projectat guanyador a Arizona, Joe Biden podria assegurar-se el control de la cambra alta amb només un senador més.

Per què és important? Les enquestes preveien una marea republicana a les eleccions legislatives del passat dimarts, però els resultats no han estat els esperats. Tot i que han aconseguit bons resultats a la Cambra de Representants, els demòcrates estan cada cop més a prop de controlar el Senat.

Com funciona? 

  • Cadascun dels 50 estats dels EUA té dos senadors. Amb el recompte actual, tant els demòcrates com els republicans tenen 49 escons assegurats, el que posa el focus en les dues curses senatorials restants: Nevada i Georgia.
  • En aquesta situació, el partit demòcrata té un avantatge. La presidència del Senat sempre està ocupada pel vicepresident dels Estats Units; en aquest cas, la lliberal Kamala Harris. El seu vot és decisiu en votacions molt disputades, on ella té el vot de desempat.

L'estat de Nevada, en detall:

  • A l'estat conegut per la ciutat de Las Vegas, s'enfronten per un escó l'actual senadora Catherine Cortez Masto i el republicà Adam Laxalt.
  • Amb un 95% dels vots recomptats, Laxalt es troba amb aproximadament 800 vots d'avantatge. 
  • El Nevada Independent ha estimat que encara queden desenes de milers de paperetes per comptar a tot l'estat, incloses aproximadament 23.000 del comtat de Clark, de majoria lliberal, i 8.000 del comtat de Washoe, un dels comptats battleground (camp de batalla).
  • Joe Gloria, el cap de les eleccions del comtat de Clark, va ha anunciat que els resultats es coneixeran, probablement durant la matinada de diumenge.

L'estat de Georgia, en detall:

  • Amb capital a Atlanta, l'antiga colònia britànica de Georgia té com a candidats al Senat al reverend demòcrata Raphael Warnock i el republicà Herschel Walker.
  • El resultat de la carrera per la cambra alta ha estat tan ajustat que s'ha convocat una segona volta, prevista pel dia el 6 de desembre. Fins llavors, no es podrà conèixer la composició final del Senat.
  • Aquesta situació és un dejavu de les eleccions del 2020, on els dos candidats també van haver de repetir el procés electoral.

En profunditat: La composició social dels Estats Units ha experimentat un canvi important en els últims anys, un fet que ha afectat els resultats electorals des de 2016.

  • Arizona, un estat històricament conservador i rural, ha caigut pel costat dels demòcrates tant a les presidencials com a les legislatives. Les raons estan vinculades a l'èxode de joves professionals lliberals de la veïna Califòrnia, que espantats pels preus de l'habitatge a ciutats com Los Ángeles o San Francisco, fugen a Phoenix amb les seves famílies i empreses.
  • En canvi, a Georgia, les victòries del partit de Biden es deuen a una major mobilització de la població afroamericana, el grup social amb nivells més baixos de participació. Arran de les protestes per la mort de George Floyd al 2020, van aparèixer nombrosos grups de defensa dels drets civils dels negres i de participació política.
Categoria: Món Global