Món Global
El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski
Foto: El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski | Oficina del President d'Ucraïna
Guerra d'Ucraïna

Zelenski assegura que el míssil que va caure a Polònia no és ucraïnès

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski
Foto: El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski | Oficina del President d'Ucraïna

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha assegurat que "no tinc cap dubte que no va ser el nostre míssil", segons explica Reuters.

Per què és important? Aquestes declaracions de Zelenski arriben després que aquest matí l'OTAN hagi exculpat a Rússia de l'atac amb míssils a Polònia.

Què diuen? Zelenski ha dit davant d'alguns mitjans de comunicació que el míssil no era ucraïnès.

  • Una opinió contrària a la de l'OTAN que ha confirmat que el míssil que va impactar a Polònia era "un míssil del sistema de defensa aèria ucraïnesa".

Què sabem? El govern ucraïnès ha demanat aquest dimecres accés immediat al lloc de Polònia on va impactar el míssil, i ha insistit que procedeix de Rússia i no pas d'Ucraïna.

  • En un comunicat, el Consell Nacional de Seguretat i Defensa d'Ucraïna ha demanat una investigació conjunta amb els seus aliats i el més detallada possible per "acordar conclusions sobre la base de tot el conjunt de dades disponibles".

D'on venim? Aquest matí l'OTAN ha confirmat que el míssil que va causar dos morts a Polònia era ucraïnès.

  • El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha assegurat que l'organització "no té cap indici que sigui el resultat d'un atac deliberat ni que Rússia estigui preparant accions ofensives contra l'OTAN".
  • Per això, Polònia no invocarà l'article IV del Tractat de l'OTAN que diu que "les parts s'han de consultar quan, segons el parer de qualsevol, la integritat territorial, la independència política o la seguretat de qualsevol de les parts siguin amenaçades".