Món Global
Eva Kaili
Foto: Eva Kaili | ACN
Escàndol diplomàtic

Destituïda la vicepresidenta de l'Eurocambra implicada en els suborns de Qatar

Eva Kaili
Foto: Eva Kaili | ACN

El Parlament Europeu ha destituït aquest dimarts la vicepresidenta Eva Kaili, imputada pels suposats suborns de Qatar. 

Per què és important? Kaili és una de les detingudes a Brussel·les en el marc de la investigació pel possible cas de corrupció per un suposat "crim organitzat, corrupció i blanqueig de diners" en suborns d'un país del Golf amb la intenció "d'influir en les decisions econòmiques i polítiques del Parlament Europeu".

Situació actual: En una votació amb 625 vots a favor, un en contra i dues abstencions, els eurodiputats han optat per deixar a la grega sense càrrec. 

  • El procés per tirar endavant la destitució de Kaili com a vicepresidenta s'ha iniciat a primera hora del matí, quan els líders dels grups parlamentaris han decidit per unanimitat engegar el procediment.

A la pràctica: Per destituir-la calia una majoria de dos terços de l'arc europeu. La seva destitució no impedeix que continuï ocupant el seu escó com a eurodiputada malgrat estar detinguda a l'espera de comparèixer davant del tribunal. 

D'on venim: Kaili estava suspesa des del passat diumenge  per decisió de la presidenta de la cambra, Roberta Metsola.

  • La presidenta de l'Eurocambra no la va poder destituir al moment perquè ha de ser el ple qui té el poder per fer-ho. 

Visió global: La investigació pels suposats suborns de Qatar continua a Bèlgica.

  • La policia va escorcollar aquest dilluns la seu del Parlament Europeu a Brussel·les per recollir informació tecnològica de 10 "col·laboradors parlamentaris".
  • La policia belga ja ha fet una vintena de registres, en els quals ha trobat almenys 750.000 euros en metàl·lic. La majoria dels escorcolls s'han fet en domicilis i oficines. 

Al detall: De moment, quatre persones estan imputades, entre elles Kaili. Els altres tres són la seva parella i assessor del grup socialdemòcrata Francesco Giorgi, l'exeurodiputat italià Pier Antonio Panzeri i el secretari general de l'ONG 'No Peace Without Justice', Niccolò Figà-Talamanca.