Món Global
Unió Europea
Foto: Unió Europea | Europa Press
Europa

Europa segueix “atentament” el bloqueig judicial a Espanya, però no es mulla

Unió Europea
Foto: Unió Europea | Europa Press

La Comissió Europea ha manifestat aquest dimarts que segueix "molt atentament" la situació d'Espanya on la tramitació de la reforma del Codi Penal ha estat suspesa pel ple del constitucional.

Per què és important? El pols entre el PSOE i el PP ha endinsat Espanya en una greu crisi institucional. El PP i el Tribunal Constitucional han frustrat l'intent del govern espanyol de renovar aquest mateix òrgan, amb el mandat de dos jutges caducat.

Context: El govern espanyol s'ha vist obligat a canviar la seva estratègia per renovar el Tribunal Constitucional (TC) i presentarà una proposició de llei que inclogui les dues esmenes de la reforma del Codi Penal que ha vetat el propi tribunal.

  • Fonts parlamentàries socialistes han confirmat que respondran d'aquesta manera a la paralització per part del Constitucional de la part del text recorregut pel PP relatiu a la renovació del mateix TC.

Què diu Europa? "Seguim la situació molt atentament, estem al corrent de la decisió del Tribunal Constitucional", ha indicat en una roda de premsa el portaveu comunitari en matèria de Justícia, Christian Wigand.

  • També ha apuntat que Brussel·les "no comenta" ni pronunciaments del Constitucional ni propostes de llei que es troben encara en tramitació.
  • En aquest context, Wigand ha apuntat també que la posició de la Comissió Europea respecte a la paràlisi en la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) és "clara i estable".

En detall: Ja la setmana passada l'Executiu comunitari va apuntar que examinarà les reformes a Espanya en el marc de la seva avaluació anual de l'estat de dret en tots els Estats membre.

  • És a dir, una anàlisi de la salut democràtica en cada país que habitualment publica a inicis d'estiu.

Per últim: El portaveu s'ha referit indirectament a les recomanacions de l'última edició de l'informe sobre estat de dret que reclamen a Espanya una renovació urgent de l'òrgan de govern dels jutges.

  • Això fa que immediatament després, s'emprengui una reforma del sistema d'elecció perquè una majoria dels vocals siguin triats pels seus jutges, en línia amb els estàndards que recomana Brussel·les i el Consell d'Europa.