Món Global
D'esquerra a dreta: Roberta Metsola, Ulf Kristersson i Charles Michel
Foto: D'esquerra a dreta: Roberta Metsola, Ulf Kristersson i Charles Michel | Benoit Doppagne / Europa Press
Unió Europea

Suècia assumeix la presidència de la UE abans que ho faci Espanya

D'esquerra a dreta: Roberta Metsola, Ulf Kristersson i Charles Michel
Foto: D'esquerra a dreta: Roberta Metsola, Ulf Kristersson i Charles Michel | Benoit Doppagne / Europa Press

Suècia assumirà aquest primer de gener la presidència rotatòria de la Unió Europea durant els pròxims sis mesos.

Per què és important: L'agenda de Suècia, en aquest sentit, estarà inevitablement marcada per la invasió russa d'Ucraïna i la necessitat de reformar la política migratòria comuna després anys de paràlisi.

Com funciona? La presidència del Consell de la Unió Europea és una responsabilitat institucional i un òrgan intern del Consell de la Unió Europea.

  • És exercida amb caràcter rotatori en períodes de sis mesos.
  • Espanya succeirà Suècia i assumirà la presidència l'1 de juny de 2023.

Els objectius: Les principals prioritats seran reforçar la seguretat del bloc, avançar en la transició ecològica, impulsar la competitivitat de les empreses europees i apostar per l'estat de dret.

  • Suècia, que espera culminar el procés per a la seva entrada a l'OTAN, situa a dalt de tot de les prioritats del semestre la seguretat de la Unió Europea.
  • També vol garantir el suport sense fissures a Ucraïna davant Rússia i reforçar el pes geopolític dels Vint-i-set, en un món “cada vegada més insegur”.

Què han dit? El primer ministre suec, Ulf Kristersson, ha reafirmat el compromís de l'estat nòrdic amb la Unió.

  • "La Unió, que es va convertir en sinònim de pau, llibertat i comerç, viu ara al costat de la classe de guerra que una vegada va crear la necessitat mateixa de la UE".
  • "La guerra tindrà repercussions decisives per a la presidència sueca".

D'on venim? Suècia succeirà l'Hongria de Víctor Orban a la presidència.

  • L'actual govern d'ultradreta hongarès va fer trontollar la unitat del bloc amb la que un alt diplomàtic va definir com a "diplomàcia del xantatge".
  • Va mantenir durant setmanes successius vetos sobre decisions clau com l'últim paquet de sancions a Rússia o l'ajuda de 18.000 milions a Ucraïna per al 2023.

A més: Correspondrà a la presidència sueca preparar les primeres discussions a Vint-i-set sobre la recent petició d'adhesió a la UE de Kosovo, territori la independència del qual no reconeixen cinc països entre ells Espanya.