Món Global
Policies enfronten seguidors de l'expresident brasiler Jair Bolsonaro
Foto: Policies enfronten seguidors de l'expresident brasiler Jair Bolsonaro | EFE/ Andre Borges
Amèrica Llatina

Seguidors de Bolsonaro assalten el parlament del Brasil

Actualitzat: Dilluns, 9 de gener de 2023. 00:13
Policies enfronten seguidors de l'expresident brasiler Jair Bolsonaro
Foto: Policies enfronten seguidors de l'expresident brasiler Jair Bolsonaro | EFE/ Andre Borges

Centenars de partidaris de l'expresident d'extrema dreta Jair Bolsonaro assalten el capitoli brasiler una setmana després de la presa de possessió del president Luis Inácio Lula da Silva.

Per què és important: Unes 3.000 persones, segons Reuters, que acampaven des de fa dies en els entorns del Capitoli brasiler, han assaltat diversos edificis governamentals.

  • Diverses imatges mostren a policies deixant passar els manifestants, tot i que altres cossos de seguretat, inclòs un helicòpter, han intentat aturar els extremistes amb gasos lacrimògens.

Què sabem? Els manifestants han aconseguit penetrar a l'interior del palau presidencial, el Palau de Planalto, i a la seu del Tribunal Suprem Federal amb l'objectiu declarat de derrocar Lula i al seu vicepresident, Geraldo Alckmin.

  • La policia i els militars han aconseguit finalment desallotjar les tres institucions
  • Les autoritats han arrestat unes 150 persones. Una trentena d'ells van ser capturats dins del Senat.
  • Les imatges mostren les destrosses dins de la cambra baixa i les estances del president del Brasil.

La reacció:

  • El president Lula, que aquest matí es trobava a Sao Paulo, ha celebrat una reunió d'emergència amb els seus ministres de Justícia, Defensa i Relacions Institucionals per analitzar l'assalt a les seus dels tres poders a Brasília.
  • Ha decretat la intervenció en el Districte Federal de Brasilia dels cossos de seguretat de l'estat.
    • "Totes les persones que han fet això seran castigades. L'esquerra brasilera té gent morta, i mai un partit d'esquerra va envair el Congrés o el Planalto. Això no té precedents en la història d'aquest país. Descobrirem qui són els finançadors d'aquests vàndals".

L'oposició: Tot i la crida a les armes dels manifestants, l'oposició bolsonarista no ha donat suport a l'intent de cop.

  • Arthur Lira, president de la Cambra dels Diputats, figura propera al Bolsonaro i jutge que va condemnar a presó Lula també s'ha desmarcat de l'assalt.
  • "Em poso a disposició de tots els caps de Poders per fer una reunió per fer absolutament inqüestionable que els tres Poders estem més units que mai a favor de la Democràcia", ha dit.

D'on venim? Centenars de partidaris de Bolsonaro estan acampats davant de la Caserna General de l'Exèrcit, a Brasília, des del dia posterior a les eleccions del 30 d'octubre passat, la segona volta en què Lula va derrotar Bolsonaro, amb el 50,9% dels vots davant del 49,1%.

  • Els campaments dels bolsonaristes radicals, que s'han multiplicat a ciutats de tot el país, van començar a ser desmuntats divendres a Belo Horizonte, capital de Mines Gerais, on van tenir lloc alguns disturbis.
  • Dissabte, Dino va autoritzar l'actuació de la Força Nacional de Seguretat, un grup d'elit dels cossos de Policia de tot el país, que es mobilitza per a missions especials.

A més: Mentrestant, Bolsonaro es troba a Orlando, Florida, on va marxar dies abans de la presa de possessió de Lula.

Categoria: Món Global
Etiqueta: Amèrica