Món Global
Assaltants bolsonaristes davant de les autoritats brasileres
Foto: Assaltants bolsonaristes davant de les autoritats brasileres | Europa Press
Amèrica del Sud

Detenen 1.200 bolsonaristes del campament on es va gestar l'assalt

Assaltants bolsonaristes davant de les autoritats brasileres
Foto: Assaltants bolsonaristes davant de les autoritats brasileres | Europa Press

La policia brasilera ha detingut 1.200 persones que ocupaven el campament en què es concentraven els seguidors més extremistes de l'expresident Jair Bolsonaro.

Per què és important? El món mira amb preocupació cap al Brasil després de l'intent de cop a la democràcia protagonitzat per milers de ciutadans radicals que van superar la policia i van aconseguir prendre durant unes hores el Parlament, el palau presidencial i la seu del Tribunal Suprem Federal.

Context: El guanyador de les ajustadíssimes eleccions presidencials, el líder d'esquerra Lula da Silva, va prendre possessió del càrrec l'1 de gener. Una setmana després, s'ha produït l'assalt, en el qual l'expresident Jair Bolsonaro, d'extrema dreta, ha tingut molt a veure en fomentar la desconfiança cap a les institucions durant el seu mandat i impugnar els resultats dels comicis.

Al detall:

  • Agents de la Policia Militar de Brasília i de la Força Nacional de Seguretat han acabat aquest dilluns d'aixecar definitivament l'últim reducte del campament aixecat fa poc més de dos mesos, on es va gestar l'assalt de les seus dels tres poders.
  • Els han advertit que tenien una hora per abandonar el lloc. La desocupació ha tingut lloc sense enfrontaments, encara que s'han registrat algunes detencions.
  • El Govern de Brasília ha contractat prop de quaranta autobusos per treure uns 1.200 acampats que hi romanien encara i traslladar-los a dependències de la Policia Federal.

La polèmica: L'Exèrcit no va permetre l'entrada de la Policia diumenge a la nit. Segons fonts del Govern a què va tenir accés el diari O Globus' la negativa podria estar motivada perquè molts dels acampats eren familiars i coneguts dels militars.

Previsions: El jutge del Suprem Alexandre de Moraes, un dels objectius dels radicals, va ordenar el desmantellament del campament i el cessament temporal del governador de Brasília, Ibaneis Rocha.

  • En substitució de Rocha, serà la vicegovernadora Celina Leão que assumirà el lideratge de la capital, sobre la qual el president Luiz Inácio Lula da Silva va decretar la intervenció federal per assumir les competències de seguretat.
Categoria: Món Global
Etiqueta: Brasil