Món Global
El Primer Ministre d'Hongria, Viktor Orban
Foto: El Primer Ministre d'Hongria, Viktor Orban | Europa Press
UNIÓ EUROPEA

Hongria ja no forma part del programa Erasmus: continuen les sancions de la UE

El Primer Ministre d'Hongria, Viktor Orban
Foto: El Primer Ministre d'Hongria, Viktor Orban | Europa Press

Continuen les sancions de la Comissió Europea davant la vulneració sistemàtica de l'estat de dret a Hongria. L'última, activa des del passat 15 de desembre, és la suspensió de la participació del país en el programa Erasmus+.

Per què és important? El programa Erasmus+ és l'impulsor més rellevant de cohesió de la Unió Europea, que en el cas d'Hongria involucrava a 21 universitats, beneficiava més de 16.000 estudiants i professors hongaresos i rebia a més de 6.000 universitaris al país.

  • Hongria és un destí Erasmus que ha guanyat popularitat amb el pas dels anys, pel seu nivell de vida econòmic i també per oferir molts ensenyaments en anglès, així com altres països d'Europa central i de l'est com Polònia o la República Txeca.

Què sabem? Brussel·les va enviar una carta a Budapest en la qual li comunicava que des del passat 15 de desembre es queda fora del programa de beques per a universitaris.

  • La suspensió del programa Erasmus+, que va ser creat el 1987, és un punt més en les sancions que ja ha rebut el país, especialment per no lluitar en contra de la corrupció.

D'on venim? La Comissió Europea va demanar el mes passat als 27 congelar 7.500 milions d'euros per a programes de polítiques de cohesió a Hongria fins que no esmeni totes les deficiències en els estàndards de l'estat de dret.

  • La mesura forma part d'una clàusula que recull el mecanisme de condicionalitat, un instrument creat el gener de 2021 i que es va activar amb Hongria per primera vegada.
  • Pretén protegir el pressupost de la Unió dels governs que administrin els diners en contra dels estàndards democràtics.

Què va dir Hongria? El primer ministre d'Hongria, l'ultranacionalista Viktor Orban, va dir que abans que acabi l'any hauria complert totes les exigències.

Què volen? La Comissió Europea demana a Budapest complir promeses per millorar els processos de contractació pública, l'eficàcia judicial i la lluita contra la corrupció.

Background: El Parlament Europeu va aprovar una resolució que deia que ja no es pot considerar Hongria "una democràcia plena" el setembre de 2022.

Què esperar? El portaveu de Pressupostos de la Comissió Europea, Balazs Ujvari, ha assenyalat que els pagaments compromesos abans d'aquesta data no es veuran afectats.

Context: El govern ultra de Fidesz, el partit d'Orban, està assenyalat pel seu tractament a les universitats. Orban ha emprès un procés de privatització de l'ensenyament superior per transferir a propietat a fundacions afins, finançats amb diners públics.

  • De la vintena d'institucions públiques que hi havia, només en quedarien sis.
Categoria: Món Global