Món Global
René Redzepi al restaurant Noma
Foto: René Redzepi al restaurant Noma | Catfisheye / Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)
GASTRONOMIA

El millor restaurant del món durant 5 anys anuncia que tancarà el 2024

René Redzepi al restaurant Noma
Foto: René Redzepi al restaurant Noma | Catfisheye / Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

El noma, el restaurant danès que ha estat el millor restaurant del món durant 5 anys, tancarà el 2024. Així ho ha anunciat el seu xef, René Redzepi, que arrossegava pèrdues en el seu restaurant de Copenhaguen des de l'any passat.

Per què és important? El noma ha encapçalat el rànquing dels millors restaurants del món el 2010, 2011, 2012, 2014 i el 2021, la llista creada a partir dels vots de l'Acadèmia de The World’s 50 Best Restaurants.

Context: El noma va inaugurar l'any 2002 i compta amb 3 estrelles Michelin.

  • El 2022 el Geranium, també a Dinamarca, va prendre-li el relleu com a millor restaurant del món.

Per què tanca? René Redzepi ha explicat que les despeses actuals són "insostenibles".

Què diu? "Tant financera com emocionalment, com a treballador i com a ésser humà, simplement no funciona", ha explicat Redzepi en una entrevista amb The New York Times.

  • Redzepi ha qualificat el model actual de l'alta cuina com “insostenible”.
  • "Hem de repensar completament la indústria. Això és simplement massa difícil i hem de treballar d'una manera diferent".

Què sabem? En un comunicat de la seva pàgina web han dit que "per a continuar sent noma, hem de canviar".

  • "L'hivern 2024 serà l'última temporada de noma tal com la coneixem. Estem començant un nou capítol: noma 3.0".
  • "El 2025, el nostre restaurant s'està transformant en un laboratori gegant, una cuina de prova pionera dedicada al treball de la innovació alimentària i el desenvolupament de nous sabors, que compartirà els fruits dels nostres esforços més àmpliament que mai".

D'on venim? ElBulli, el restaurant de Ferran Adrià que també va ser considerat el millor restaurant del món durant 5 anys i que comptava amb 3 estrelles Michelin, va viure un procés semblant al del noma, quan el 2011 va tancar definitivament les portes per convertir-se en una fundació.

Què esperar? René Redzepi ha anunciat que a partir de l'any 2025 es convertirà en un laboratori d'aliments que desenvoluparà noves propostes i acceptarà comandes per internet.

Categoria: Món Global
Etiqueta: Gastronomia