Món Global
Joe Biden a les escales de l'Air Force One
Foto: Joe Biden a les escales de l'Air Force One | EFE
Guerra d'Ucraïna

Visita sorpresa de Joe Biden a Kíiv

Temps de lectura: 2 minuts
Joe Biden a les escales de l'Air Force One
Foto: Joe Biden a les escales de l'Air Force One | EFE

El president dels EUA, Joe Biden, ha dut a terme per primer cop des de l'inici de la guerra una visita sorpresa a la capital d'Ucraïna, Kíiv, a quatre dies del primer aniversari de la temptativa russa d'invasió total del país de l'est d'Europa.

Per què és important? Aquesta visita coincideix amb moments d'escalada militar del conflicte, quan el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, ha assenyalat la possibilitat que la Xina subministri armes a Rússia. Aquesta advertència arriba un dia després que el G7 amenacés amb sancions contra països que recolzin la invasió russa.

En detall: En un comunicat de la Casa Blanca, Biden ha apuntat el següent:

  • "Sóc a Kíiv per trobar-me amb el president Zelensky i reafirmar-nos en el nostre compromís amb la democràcia, sobirania i integritat territorial ucraïneses".
  • "Anunciaré una nova entrega d'equipament crític, que inclourà municions d'artilleria, sistemes anti-tanc i radars aeris".
  • "A finals de setmana, anunciarem noves sancions suplementàries contra elits i empreses".
  • També viatjaré a Polònia per trobar-me amb el president Duda i els aliats del front de l'Est". 

En xifres:

  • El preu d'aquest últim paquet d'ajuda militar dels EUA s'elevarà a 500 milions de dòlars.
  • Amb aquesta aportació, la despesa de l'ajuda militar dels EUA ha assolit els 30.000 milions.

Background: Mentre això passa, les forces armades ucraïneses han començat l'evacuació de la ciutat de Bakhmut, un enclau estratègic per recuperar terreny al Donetsk, un territori sota ocupació russa des de l'any 2015. Actualment hi ha uns 6.000 civils, dels més de 70.000 que havia arribat a tenir la ciutat abans de la guerra.

El setge a aquesta ciutat fa mesos que dura i els morts a tots dos bàndols es compten per milers, pel que una victòria de Rússia seria una victòria pírrica. En aquesta contesa, el grup de contractistes militars russos Wagner hi ha tingut un paper destacat.

Categoria: Món Global