Món Global
Eva Kaili devant de la seu del Parlament Europeu
Foto: Eva Kaili devant de la seu del Parlament Europeu | Twitter (@evakaili)
Qatargate

Allarguen la presó provisional de l’eurodiputada Eva Kaili pel Qatargate

Temps de lectura: 2 minuts
Eva Kaili devant de la seu del Parlament Europeu
Foto: Eva Kaili devant de la seu del Parlament Europeu | Twitter (@evakaili)

La Cambra del Consell de Brussel·les (tribunal de primera instància) ha decidit aquest divendres prorrogar dos mesos més la presó provisional de l'exvicepresidenta del Parlament Europeu Eva Kaili per la seva presumpta implicació en la trama del Qatargate.

Per què és important? Eva Kaili és una de les detingudes per la presumpta trama de suborns de Qatar i el Marroc a l'Eurocambra. La seva suspensió dels càrrecs com a vicepresidenta va arribar després que agafessin el seu pare fugint amb bosses de diners.

Què en sabem? La defensa de Kaili manté que és innocent de tots els càrrecs que se li imputen i ha sol·licitat la seva posada en llibertat.

  • Tot i això, el tribunal ha allargat la seva permanència a presó provisional i també ha decidit prorrogar durant un mes la presó provisional dictada contra un altre eurodiputat, el socialista belga Marc Tarabella.
  • Igual que Kaili, va comparèixer dimarts passat davant del jutge. A ambdós se'ls imputen delictes de corrupció, blanqueig i participació en organització criminal.

Context: Des que les autoritats belgues van destapar el cas a finals de 2022, sis persones han estat imputades en aquest cas, inclosa Kaili, socialista grega que conserva el seu escó com a eurodiputada, però va ser destituïda com a vicepresidenta del Parlament Europeu després de la seva detenció.

  • També estan acusats l'exeurodiputat socialista italià Pier Antonio Panzeri, que ha arribat a un acord amb la Fiscalia per obtenir una reducció de condemna a canvi d'assenyalar a altres d'implicats i donar detalls de la trama.
  • També l'assistent parlamentari Francesco Giorgi, parella de Kaili i en llibertat vigilada des de finals de febrer; Niccolo Figa-Talamanca i el secretari general de la Conferència Europea de Sindicats, Luca Visentini.