Món Global
Imatge d'un votació al ple del Parlament Europeu a Brussel·les
Foto: Imatge d'un votació al ple del Parlament Europeu a Brussel·les | Unió Europea / ACN
Mundial de Qatar

L'Eurocambra debat què fer amb Eva Kaili, després dels escorcolls per corrupció

Imatge d'un votació al ple del Parlament Europeu a Brussel·les
Foto: Imatge d'un votació al ple del Parlament Europeu a Brussel·les | Unió Europea / ACN

Els líders dels grups de l'Eurocambra aborden avui el futur de la vicepresidenta Eva Kaili, a la presó i imputada pels suposats suborns de Qatar per influir les decisions de la cambra comunitària. 

Per què és important? En cas de confirmar-se, es tractaria d'un escàndol en majúscules de la diplomàcia europea, esquitxada per les pràctiques corruptes del país del Golf, organitzador del Mundial juntament amb la FIFA, també qüestionada.

D'on venim? L'11 de desembre el Parlament Europeu va suspendre totes les funcions i competencies a la vicepresidenta Eva Kaili per estar implicada en una trama de presumptes suborns de Qatar per influir en les decisions de l'Eurocambra. 

El més nou: La policia belga ha escorcollat aquest dilluns la seu del Parlament Europeu a Brussel·les. Els agents han entrat a l'edifici de la cambra per obtenir dades informàtiques de 10 persones que hi treballen.

  • Segons ha informat la fiscalia belga, aquestes dades havien estat "congelades" divendres en el marc de l'operació policial pels suposats suborns de Qatar per influir les decisions de l'Eurocambra.
  • A banda de Kaili, hi ha tres detinguts més: la seva parella i assessor del grup socialdemòcrata Francesco Giorgi, l'exeurodiputat italià Pier Antonio Panzeri i el secretari general de l'ONG 'No Peace Without Justice', Niccolò Figà-Talamanca.

Què sabem? Els líders dels diferents grups s'han reunit a primera hora del matí del dilluns per tractar únicament la possible destitució de la grega, segons ha anunciat el portaveu de l'Eurocambra, Jaume Duch. 

  • Després de l'operació policial pels suposats suborns, tots els grups de l'Eurocambra han demanat debatre la qüestió al ple que se celebra aquesta setmana.

Què diu Metsola? La presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, ha avisat aquest dilluns que "no hi haurà impunitat" davant els suposats suborns de Qatar per influir les decisions de la cambra comunitària.

  • "No hi ha cap dubte que el Parlament Europeu, la democràcia europea i les nostres societats estan patint un atac", ha dit Metsola, tot assenyalant que darrere dels suborns hi ha "països autocràtics" que volen "soscavar" els processos de la cambra.
  • "Els culpables hauran de pagar davant la justícia", ha afirmat la líder dels socialdemòcrates, Iratxe García, tot assenyalant que el grup es presentarà com a part perjudicada en els processos judicials.