Món Global
El president de Rússia, Vladímir Putin
Foto: El president de Rússia, Vladímir Putin | Europa Press
Rússia

El Tribunal Penal Internacional emet una ordre d'arrest contra Putin per crims de guerra

Temps de lectura: 2 minuts
El president de Rússia, Vladímir Putin
Foto: El president de Rússia, Vladímir Putin | Europa Press

El Tribunal Internacional de La Haia ha emès aquest divendres una ordre de detenció contra el president rus, Vladímir Putin, a qui acusa de la deportació il·legal de nens des d'àrees ocupades d'Ucraïna cap a Rússia.

En detall: En un comunicat, la cort penal detalla que les accions -considerades crims de guerra- s'haurien produït des del 24 de febrer de 2022, coincidint amb l'inici de la guerra d'Ucraïna.

  • "Hi ha motius suficients per creure que Putin té responsabilitat penal pels delictes; primer per haver comès els actes directament, i segon per la seva falta de control sobre subordinats civils i militars que van cometre els actes o els van permetre", apunta el tribunal.
  • En el mateix comunicat, la cambra detalla que les ordres de detenció són secretes per preservar la seguretat de les víctimes i protegir la investigació.

A més: Juntament amb Putin, l'organisme ha dictat una ordre de detenció contra la comissària de l'oficina pels Drets dels Infants del govern rus, Maria Lvova-Belova.

  • En aquest cas, el tribunal acusa la dirigent de ser responsable dels mateixos crims "per haver-los comès directament, sigui amb altres individus o a través de tercers".

Què esperar? La possibilitat que el TPI acabi jutjant a Putin és pràcticament nul·la per diversos motius:

  • La cort no pot atendre casos 'in absentia' de l'acusat, Rússia es va retirar el 2016 de l'Estatut de Roma que serveix de ciment legal pel tribunal, i el Kremlin no té cap intenció d'entregat cap oficial rus a la cort, com ja ha reiterat en diverses ocasions.

Tot i això, el TPI sí que està capacitat, com a mínim, per imputar Putin, donat que no reconeix la immunitat pels caps d'Estat en casos de crims de guerra, crims contra la humanitat o genocidis.

Context: El Kremlin ha desmentit constantment que estigui deportant a nens ucraïnesos per la força davant les "acusacions fetes per Kíiv i els seus aliats".

  • Segons el govern ucraïnès, almenys 16.000 nens han acabat desplaçats contra la seva voluntat a territori rus des del començament de la guerra.
  • Un estudi presentat el febrer i dut a terme per la Universitat de Yale, denunciava almenys 6.000 nens ucraïnesos repartits en 40 internats russos.