Món Global
L'exeurodiputada, Eva Kaili
Foto: L'exeurodiputada, Eva Kaili | Europa Press
Qatargate

Qatargate: La fiscalia belga acaba amb la presó preventiva d'Eva Kaili

Temps de lectura: 3 minuts
L'exeurodiputada, Eva Kaili
Foto: L'exeurodiputada, Eva Kaili | Europa Press

La fiscalia belga ha acabat amb la presó preventiva de l'exvicepresidenta del Parlament Europeu, Eva Kaili, una de les principals sospitoses del Qatargate.

Per què és important? Eva Kaili és una de les detingudes per la presumpta trama de suborns de Qatar i el Marroc a l'Eurocambra. La seva suspensió dels càrrecs com a vicepresidenta va arribar després que enxampessin el seu pare fugint amb bosses de diners.

El més nou: Les autoritats han optat per mantenir-la en arrest domiciliari a l'espera que sigui jutjada.

  • La dirigent grega també haurà de portar un braçalet electrònic per poder ser localitzada.

Què sabem? Kaili, imputada per corrupció, blanqueig de capitals i de pertànyer a una organització criminal, estava a la presó des del desembre passat, quan la policia belga va detenir diversos assessors i exeurodiputats per acceptar suborns per part del Marroc i Qatar.

  • Des que les autoritats belgues van destapar el cas a finals de 2022, sis persones han estat imputades en aquest cas.
  • També estan acusats l'exeurodiputat socialista italià Pier Antonio Panzeri, que ha arribat a un acord amb la Fiscalia per obtenir una reducció de condemna a canvi d'assenyalar a altres d'implicats i donar detalls de la trama.
  • També l'assistent parlamentari Francesco Giorgi, parella de Kaili i en llibertat vigilada des de finals de febrer; Niccolo Figa-Talamanca i el secretari general de la Conferència Europea de Sindicats, Luca Visentini.

A més: La parella de l'exvicepresidenta del Parlament va confessar la seva implicació en la trama de suborns.

  • L'italià Francesco Giorgi, que treballava com a assistent parlamentari, va assenyalar diferents implicats en el cas i va admetre la seva culpabilitat davant de la policia i el jutge d'instrucció dels interrogatoris.
  • La policia belga va trobar milers d'euros en metàl·lic a la casa de Kaili i Girogi.
  • Els agents policials també van sorprendre el pare de l'exvicepresidenta sortint d'un hotel de Brussel·les amb bosses de diners.

Què diuen? La defensa de Kaili celebra la decisió d'aquest dimecres, després de denunciar en diferents ocasions "tortures" per part de les autoritats belgues. En audiències anteriors, l'advocat de la dirigent grega, Michalis Dimitrakopoulos, va assegurar que durant un interrogatori Kaili va estar totalment incomunicada, se li van negar mantes i no se li va permetre anar al bany, qualificant els fets com a "propis de l'Edat Mitjana".

Previsions: Més enllà de les últimes notícies, la fiscalia belga encara no ha anunciat la data per al judici del Qatargate. Fonts del mateix organisme apunten que les inspeccions segueixen en curs i preveuen que la investigació sigui llarga. Des de la defensa, per altra banda, reiteren que Kaili és innocent.

Categoria: Món Global