Món Global
El president ucraïnès, Volodimir Zelenski, durant la seva trucada amb Xi Jinping
Foto: El president ucraïnès, Volodimir Zelenski, durant la seva trucada amb Xi Jinping | EFE
Guerra

Ucraïna i la Xina, propera a Rússia, conversen per primer cop des de la guerra

Temps de lectura: 2 minuts
El president ucraïnès, Volodimir Zelenski, durant la seva trucada amb Xi Jinping
Foto: El president ucraïnès, Volodimir Zelenski, durant la seva trucada amb Xi Jinping | EFE

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, han conversat aquest dijous per primera vegada des de l'inici de la invasió russa.

Per què és important? La Xina, que s'ha negat a condemnar l'atac sobre Ucraïna, és un dels pocs països al món que encara manté relacions amb el Kremlin. Així, podria adoptar un paper de mediador que sigui clau per desencallar el conflicte.

En detall: Ambdós líders dels respectius països han mantingut una trucada telefònica "satisfactòria" que ha durat al voltant d'una hora aquest dimecres 26 d'abril.

  • Zelenski i Xi han posat especial èmfasi en possibles fórmules de cooperació per establir "una pau justa i estable per a Ucraïna", segons el mandatari ucraïnès.
  • El president xinès ha volgut traslladar a Zelenski un missatge de "respecte", assegurant que "la integritat territorial i política és la base de les relacions polítiques entre la Xina i Ucraïna", tal com ha recollit l'agència de notícies oficial del país.

Què diuen? 

  • En un missatge a través de les xarxes, el president ucraïnès s'ha mostrat convençut que el diàleg "promourà les relacions bilaterals" entre els dos països. "No pot haver-hi pau a expenses de compromisos territorials", ha afegit.
  • El líder del gegant asiàtic ha reiterat que "el diàleg i la negociació són l'única sortida viable" al conflicte. L'administració del país creu que ha demostrat la seva posició "imparcial" en assumptes internacionals.

D'on venim: La conversa es produeix després que Xi Jinping es reunís el passat març a Moscou amb el president rus, Vladímir Putin. La trobada va posar de manifest el paper de mediador que pot exercir la Xina en el conflicte.

A la pràctica: El país xinès va presentar-li al líder del Kremlin un pla de pau que alguns estats membres veuen com un bon punt de partida per rebaixar les tensions entre Rússia i Ucraïna.

  • A més, durant les darreres setmanes, Xi s'ha reunit amb diversos líders europeus -entre ells el president espanyol, Pedro Sánchez-, els quals li van insistir en la importància que mantingués una conversa amb Zelenski, que ara ja s'ha produït.