Món Global
Treballadors reunits
Foto: Treballadors reunits | Europa Press
Igualtat

El 90% de la població mundial opina que la dona val menys que l'home

Temps de lectura: 2 minuts
Treballadors reunits
Foto: Treballadors reunits | Europa Press

El 90% de les persones al món consideren que la dona val menys que l'home, segons recull l'últim informe de Nacions Unides. La dada implica que, a gran escala, no hi ha hagut millores en l'última dècada.

Per què és important? L'estudi conclou que les normes socials poden obstaculitzar la igualtat de gènere i que són el reforç principal dels sostres de vidre que afecten tots els aspectes de la vida de les dones.

En dades: La meitat dels homes i les dones del món consideren que els homes són millors líders polítics que les dones.

En detall: L'estudi detalla els principals motius de l'existència de les bretxes de poder:

  • Els sistemes polítics: Menys del 24% dels escons parlamentaris arreu del món estan ocupats per dones, i només 10 dels 193 caps de govern del planeta són dones.
  • Sistema empresarial: La remuneració de les dones és inferior a la dels homes i tenen una probabilitat molt menor d'ostentar càrrecs directius. Menys del 6% dels directors generals de les principals empreses són dones. 
  • Les dones treballen més hores que els homes, perquè s'encarreguen de les tasques de cures i de la llar. En els països amb més prejudicis, les dones dediquen més de sis vegades més temps que els homes a les tasques de cures.

A més, l'estudi remarca que les dones estan més capacitades i educades que mai, però, fins i tot en els 59 països on les dones tenen més educació que els homes, aquests continuen tenint un 39% més d'ingressos que les dones.

Cap a on anem? L'ONU exposa el paper clau dels governs en el canvi de les normes socials de gènere.

  • Raquel Lagunas, directora de l'equip de Gènere del PNUD, “un lloc important per començar” és “reconèixer el valor econòmic de les tasques de cures no remunerades”. 

Previsions: Els experts de l'ONU destaquen que per aconseguir major igualtat cal:

  • Invertir en lleis i mesures polítiques que promoguin la igualtat de les dones en la participació política.
  • Ampliar els mecanismes de seguretat, com ara enfortir els sistemes d'atenció i protecció social.
  • Animar intervencions innovadores i efectives per desafiar les normes socials, les actituds patriarcals i els estereotips de gènere.
  • Sobretot, apostar per l'educació com a principal eina per combatre prejudicis i estereotips.
Categoria: Món Global